Przepis na szybkie oponki serowe. Idealne na tłusty czwartek

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva


Jeśli na tegoroczny tłusty czwartek chciałbyś przygotować coś wyjątkowego, to mamy przepis w sam raz dla ciebie. Dowiedz się, jak w prosty i nieskomplikowany sposób wyróżnić się wśród zjadaczy klasycznych pączków. Jak zrobić oponki serowe? O tym w artykule.

Oponki serowe to doskonała opcja dla wszystkich, kto uwielbia słodycze, a w tłusty czwartek pozwala sobie na dozę jedzeniowego szaleństwa. Są jednocześnie ciekawą odskocznią od klasyki. Żadne pączki z różą – tym razem na ruszt swój i rodziny wrzuć te przysmaki rodem z portalu Wielkie Żarcie.

Jak zrobić oponki serowe – Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty, a oponki wychodzą puszyste i absolutnie przepyszne. Nie przedłużajmy więc oczekiwania i przedstawmy tę nietrudną recepturę. Gwarantujemy, iż wszyscy będą wniebowzięci.

Oponki serowe

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: mały kieliszek spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić oponki serowe? To naprawdę proste. Zacznij od przeciśnięcia sera przez praskę. Pamiętaj, żeby wybrać twaróg półtłusty lub tłusty – dzięki temu oponki nie wyjdą kwaśne.

Jak zrobić oponki serowe – Pyszności; foto: Canva

Następnie na blacie lub stolnicy połącz mąkę, zmielony ser, żółtka, oba cukry, sodę, ocet i śmietanę. jeżeli obawiasz się nadmiernego picia tłuszczu przez oponki, dodaj też d do masy kieliszek spirytusu. Zacznij zagniatać ciasto. Wyrabianie nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Masa już po chwili powinna być elastyczna. Kiedy tak się stanie, oprósz mąką ją i blat i rozwałkuj na grubość około 1 – 1,5 centymetra.

Teraz użyj szklanki do wycięcia z ciasta kółek i kieliszka do wykrojenia środka. W garnku nagrzej olej. Jego temperatura powinna wynosić około 180 stopni. Pamiętaj, by robić to cierpliwie – nie wrzucaj zbyt wielu oponek naraz. Smaż je po trochu, a następnie odsącz dokładnie z tłuszczu.

Kiedy oponki ostygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału