Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Ten przepis na Ragu z wolnowaru to łatwe w przygotowaniu, komfortowe jedzenie, które pokocha cała Twoja rodzina! Nie wspominając, iż robi DUŻO i jest przyjazny dla zamrażarki!
Posiłki Crockpot ratują tutaj życie! Inne moje ulubione to pyszne porady z wołowiną w powolnej kuchence, rozpływający się w ustach kurczak z grilla w powolnej kuchence lub wolnowarowa pieczeń wieprzowa Mississippi!
Przepis na Ragu z wolnowaru
Kto nie lubi pysznego posiłku z garnka? Ustawiasz, zapominasz i wracasz do domu z posiłkiem, który jest ciepły, pyszny i gotowy do spożycia. Ten ragu z garnka nie jest wyjątkiem!
Połączenie smaków jest tak pyszne, a kiedy dodasz makaron… Twoje dzieci z pewnością poproszą o dokładkę! Ten przepis na ragu w powolnej kuchence wykorzystuje pyszny domowy sos o klasycznym i bogatym smaku. Podawaj z pysznymi bułeczkami obiadowymi i pyszną sałatką, aby dopełnić posiłek!
Składniki w Crockpot Ragu
Proste składniki tego przepisu na wolnowar są pyszne, a razem tworzą pyszne połączenie! Dokładne pomiary znajdziesz w karcie przepisu na dole posta.
- Oliwa z oliwek: Służy do smażenia warzyw.
- Cebula: W tym przepisie można użyć żółtej lub białej cebuli.
- Marchew: Marchewki dodają sosowi pysznej konsystencji i koloru.
- Seler: Seler uzupełnia marchew.
- Mielona wołowina i mielona wieprzowina: Dwa różne rodzaje mięsa są idealne do aromatycznego sosu.
- Ząbki czosnku: jeżeli nie masz pod ręką świeżych ząbków czosnku, możesz użyć czosnku mielonego. 1/2 łyżeczki to mniej więcej jeden ząbek czosnku.
- Koncentrat pomidorowy: W przeciwieństwie do sosu ragu kupowanego w sklepie, ten jest bardziej tradycyjny i nie ma zbyt dużo smaku pomidorowego.
- Przyprawa Włoska: Lubię używać w tym przepisie mojej domowej roboty włoskiej przyprawy! Ale możesz też skorzystać ze sklepu!
- Suszony tymianek: Trochę dodatkowego tymianku naprawdę wzmacnia smak tego ragu do wolnowaru.
- Rosół wołowy: Jako baza sosu, dodaje dużo smaku.
- Czerwone wytrawne wino: Jest to opcjonalne, więc możesz je pominąć, jeżeli wolisz!
- Ciężki krem: Gęsta śmietana zagęszcza sos.
- Sól i pieprz: Dodaj tyle soli i pieprzu, ile wolisz.
Jak zrobić Ragu w powolnej kuchence
- Gotuj warzywa: Smaż cebulę, marchewkę i seler na dużej patelni na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodaj warzywa do powolnej potrawy.
- Ugotuj mięso: Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę na patelnię i smaż, rozbijając mięso łyżką, aż się zrumieni. Przed dodaniem mięsa do wolnowaru odsącz większość tłuszczu.
- Kucharz: Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem śmietanki oraz soli i pieprzu do garnka i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 8 godzin na niskim poziomie lub 4 godziny na wysokim poziomie.
- Dodaj śmietanę: Gdy sos będzie gotowy, dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem według potrzeby.
- Ugotuj makaron: Około 20 minut przed przygotowaniem sosu ugotuj makaron, aby był gotowy, gdy sos będzie gotowy. Podawaj wolnowarowy sos ragu na ciepłym makaronie i ciesz się smakiem!
Wskazówki dotyczące gotowania Ragu w powolnej kuchence
Ten przepis na ragu w garnku jest niezwykle prosty! Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby mieć pewność, iż Twoje zdjęcie wyjdzie idealnie za każdym razem.
- Czy zamiast oliwy z oliwek mogę użyć innego rodzaju oleju? Tak, możesz zastąpić oliwę z oliwek innymi olejami kuchennymi, takimi jak roślinny lub rzepakowy.
- Czy do tego przepisu konieczne jest czerwone wino? Odp.: Czerwone wino jest opcjonalne. jeżeli wolisz lub nie pijesz alkoholu, możesz go pominąć. Dodaje głębi smaku, ale możesz go pominąć, jeżeli wolisz!
- Czy zamiast mielonej wołowiny i wieprzowiny mogę użyć mielonego indyka? Tak! Możesz zastąpić mielonego indyka wołowiną lub wieprzowiną (lub obydwoma!), jeżeli wolisz chudszą opcję.
- Czy mogę zastąpić gęsty krem? Podczas gdy ciężka śmietana dodaje bogactwa, możesz użyć lżejszej alternatywy, takiej jak pół na pół lub mleko, jeżeli chcesz zmniejszyć zawartość tłuszczu.
Co podajesz z Wolnowarującym Ragu?
Ten wszechstronny sos mięsny dobrze komponuje się z wieloma różnymi rodzajami makaronów, takimi jak spaghetti, fettuccine czy penne. Świetnie smakuje także z polentą, ryżem lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków!
Przechowywanie resztek
Ten przepis na ragu w powolnej kuchence daje dużo, więc możesz mieć resztki, które możesz zachować na później!
- W lodówce: Gdy sos ostygnie, możesz przechowywać jego resztki w hermetycznym pojemniku w lodówce. Potrwa to 3-4 dni.
- W zamrażarce: Ten sos dobrze się zamarza! Pozwól mu całkowicie ostygnąć przed przeniesieniem go do hermetycznych pojemników lub torebek do zamrażania. Można go przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Pamiętaj, aby oznaczyć pojemnik datą!
- Aby podgrzać: Sos ragu można łatwo podgrzać na płycie kuchennej na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać trochę wody lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Więcej przepisów na pyszne makarony
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Smaż cebulę, marchewkę i seler na dużej patelni na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodaj mieszaninę do powolnej kuchenki.
-
Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę na patelnię i smaż, rozbijając mięso łyżką w miarę upływu czasu, aż się zrumieni. Przed dodaniem mięsa do wolnowaru odsącz większość tłuszczu.
-
Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem śmietanki oraz soli i pieprzu) do Crockpot i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 8 godzin na małym ogniu.
-
Gdy sos będzie gotowy, dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem według potrzeby.
Zaktualizowano 27 listopada 2023 r
Kalorie: 545kcalWęglowodany: 6GBiałko: 31GTłuszcz: 43GTłuszcz nasycony: 17GCholesterol: 142mgSód: 367mgPotas: 669mgBłonnik: 1GCukier: 2GWitamina A: 4139j.mWitamina C: 4mgWapń: 71mgŻelazo: 3mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło