Przepis na pyszny tort wątróbkowy na Wielkanoc. Ania Mucha jadła taki rok temu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Każdy z nas zna barszcz ukraiński. Niektórzy kosztowali też śledzi pod szubą – kolejnej narodowej potrawy naszych wschodnich sąsiadów. Sytuacja sprawiła, iż staliśmy się sobie bardziej bliscy. Poznajemy też bliżej ukraińską kuchnię. Jednym z jej najbardziej oryginalnych dań i jednocześnie kulinarnych przebojów jest tort wątróbkowy.

Niektórym danie może się wydawać kontrowersyjne, ale warto się przemóc, bo smakuje obłędnie. Przekonała się o tym między innymi Anna Mucha, która kosztowała tej potrawy w ubiegłą Wielkanoc.

Swietłana zrobiła tort wątróbkowy! Zupełna nowość na naszym stole! I wiecie co? To jest pyszne!!!

– napisała wówczas gwiazda na swoim Instagramie.

Tort wątróbkowy – doskonała przekąska

Z tortem łączy go tylko nazwa i ładny wygląd. Na Ukrainie serwowany jest zwykle jako przystawka i zakąska. W każdej rodzinie dodaje się do niego sekretne składniki. Mogą to m.in. być smażone pieczarki lub jajko na twardo. Do jego klasycznej wersji używa się majonezu z czosnkiem. Ci, którzy sumiennie kontrolują swój dzienny limit kalorii, mogą zamiast majonezu użyć domowego sosu tzatziki. Przygotowanie ukraińskiego tortu wątróbkowego nie jest skomplikowane, przekonaj się!

Adobe Stock

Tort watróbkowy – przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1/2 l mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 l wody
  • 2 l serwatki
  • 1 cebula
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 2 duże marchewki
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • 6 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

    1. Zacznij od farszu: marchewki ugotuj w osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 3 łyżki majonezu, przeciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostały majonez, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
    2. Teraz czas na placki: wątróbkę i cebulę oczyść i przepuść przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszaj razem, dodaj zmieloną wątróbkę, dopraw solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki wielkości naleśników. Pierwszy posmaruj połową masy z białek, przykryj następnym i posmaruj masą z żółtek albo z marchewki.
    4. Układaj placki i smaruj na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmaruj majonezem i udekoruj: marchewką, natką pietruszki i startym żółtkiem.
Idź do oryginalnego materiału