
Potrzebne składniki:
♡ biszkopty "Lady Fingers"
♡ zaparzona mocna kawa (około 2,5 łyżek)
♡ 250 ml serka mascarpone
♡ 4 jajka
♡ 3,5 łyżki cukru
♡ mały naparstek amaretto, albo innego alkoholu
♡ kakao/czekolada w proszku
Kolejne czynności:
1. Na początku wbijamy żółtka, wraz z cukrem do miski i ubijamy przez około 8 minut. Musi powstać nam gładka, sztywna masa.
2. Parzymy kawę, przelewamy do miseczki/głębokiego talerza, dodajemy też alkohol. Wszystko mieszamy.
3. Do masy jajecznej dodajemy mascarpone, wszystko jeszcze raz ubijamy, na gładką, kremową masę.
4. Bierzemy naszą miseczkę z kawą i moczymy w niej biszkopty, które potem układamy w szklankach.

5. Na biszkopty przez sitko sypiemy czekoladę w proszku i kładziemy warstwę kremu. Potem znowu biszkopty, kakao i krem, tak aby powstały dwie warstwy.

6. Potem wkładamy szklankę do lodówki na około 2-3 godziny, aby wszystko porządnie zgęstniało.
7. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy ostatecznie kakaem i gotowe.

Smacznego!