Jak zrobić idealne sajgonki? Mieszkając w Wietnamie spróbowałem niezliczone ilości „Nem”. Receptura przekazana przez babcię mojej żony, Linh, zdeklasowała pozostałe. Przedstawiam Wam przepyszny przepis na autentyczne wietnamskie sajgonki, prosto z górskiej prowincji Tuyęn Quang.
Sekret Nem #1 – Składniki
Sajgonki – farsz
- 400 g bardzo drobno mielonego mięsa z karkówki lub biodrówki (najlepiej z 50g domieszki mielonego surowego boczku)
- 50 g makaronu z maranty trzcinowej – tu znalazłem idealny, błędnie opisany, jako sojowy (ewentualnie możesz zastąpić zwykłym makaronem sojowym)
- 20 g suszonych grzybów mun + opcjonalnie 10 g suszonych grzybów shiitake
- 50 g świeżych kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- 50 g świeżego szczypiorku
- duża marchewka
- duża cebula
- 2 małe cebule szalotki
- kalarepa
- 2 jajka
- 1/2 łyżki przyprawy MSG (umami)
- pieprz i sól
- + 20 sztuk papieru ryżowego i ocet ryżowy do zwijania
- + 300 ml oleju roślinnego do smażenia
Sos do sajgonek – składniki
- 3-6 małych ząbków czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 5 łyżek sosu rybnego
- 7 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- 0,5 limonki
- szczypta pieprzu
Sekret #2 – przygotowanie farszu
Zawartość farszu sajgonek jest tak samo ważna, jak jego konsystencja. Bardzo ważne jest drobne zmielenie mięsa oraz posiekanie pozostałych składników na rozmiar wielkość główki od zapałki.
Przepis na farsz do sajgonek
- Zalej suszone grzyby mun i shiitake ciepłą wodą na 10 minut. Odcedź.
- Zalej makaron ciepłą wodą na 5 minut i odcedź. Celowo nie piszę gorącą – mamy go wyłącznie zmiękczyć, a nie ugotować.
- Obierz marchewkę, kalarepę i cebule.
- Przygotuj garnek, które pomieści wszystkie składniki i umieść w nim bardzo drobno zmielone mięso wieprzowe.
- Bardzo drobno posiekaj i dodaj do garnka (wielkość około główki od zapałki):
- Marchewkę
- Kalarepę
- Cebulę
- Cebulę szalotkę
- Kiełki fasoli mung
- Odcedzone grzyby mun i shiitake
- Szczypiorek
- Odcedzony makaron pokrój na około 1 cm kawałki i również dodaj go do naczynia z farszem.
- Wbij do garnka surowe jajka. Dodaj 1/2 łyżeczki przyprawy MSG, całą łyżeczkę pieprzu i 1/4 łyżeczki soli.
- Dokładnie wymieszaj całość pałeczkami lub dłońmi. Osiągniesz tym inną konsystencję, niż mieszając łyżką.
Jak zwijać sajgonki?
Pytanie jak zwijać sajgonki, to chyba najbardziej przerażająca część przygotowania Nem. Poniżej prezentuje odpowiedź, zarówno pisemne, jak i w formacie video.
- Ułóż papier ryżowy na płaskiej powierzchni. Umocz dłoń w occie ryżowym i lekko zwilż nią papier. Ocet ryżowy nada sajgonkom większej chrupkości po usmażeniu.
- Obróć papier o 180 stopni, tak by wilgotna strona była skierowana ku dołowi.
- Umieść porcję mięsa (ilość mniej więcej taka, jak zmieści Ci się w zaciśniętej dłoni) na krawędzi papieru. Uformuj ją w podłużny kształt.
- Zacznij zwijać farsz w papierze, aż dojdziesz do około 60% długości papieru. Ważne, by farsz, był ciasno ściśnięty.
- Fragmenty papieru, które nie zawierają farszu zagnij do środka sajgonki. Dokończ zwijanie.
Znacznie łatwiej będzie Ci zrozumieć, jak prosty jest to proces, gdy obejrzysz poniższe, krótkie wideo.
Smażenie Nem
- Wlej na patelnie około 300 ml dowolnego oleju roślinnego i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
- Utrzymuj średni ogień w trakcie smażenia. Elektryczną kuchenkę Linh ustawia na około 4-6.
- Umieść sajgonki w oleju i regularnie obracaj, by się nie przypaliły. Średni czas usmażenia to około 7 minut. Gdy osiągną brązowo-złocisty kolor zdejmij je z patelni.
Przepis na sos do sajgonek
Sajgonki już czekają gorące, byś wsunął je w siebie. Pora na ostatni element, czyli wietnamski sos do nem.
- Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku. Wsadź je do miski.
- Drobno posiekaj 1-2 papryczki chili, dodaj je do czosnku.
- Do miski dodaj
- 5 łyżek sosu rybnego
- 7 łyżek wody
- Łyżkę cukru
- Sok wyciśnięty z połowy limonki
- Szczyptę pieprzu
- Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!
Zrób Sajgonki razem z nami – Wideo-Instrukcja
Dziękujemy. Przepis na sajgonki Linh stał się bardzo popularny i dostaliśmy zdjęcia Waszych Nem <3
Dlatego postanowiliśmy nagrać film, w którym krok po kroku pokazujemy, jak przejść przez etap przygotowania farszu, zwijania i smażenia naszych wietnamskich sajgonek. Zapraszamy!
Sprawdź również inne przepisy Linh TUTAJ!