Przepis na pastinę (włoska zupa z kurczakiem)

oen.pl 10 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ciepła i odżywcza włoska Pastina to komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu! Ten prosty przepis na zupę składa się z bulionu z kurczaka, warzyw i małych gwiazdek z makaronu. To idealny, przytulny posiłek, którym można się delektować, gdy robi się zimno!

Niektóre z moich ulubionych przepisów pochodzą z Włoch! jeżeli lubisz dobrą włoską zupę, spróbuj klasycznego Pasta e Fagioli, kremowej Zuppa Toscana i tego naśladowcy z Olive Garden z kurczakiem.

Co to jest Pastina?

Ten przepis jest również znany jako włoska pastina lub włoska penicylina. Jest powszechnie stosowany w okresie przeziębień i grypy w celu zapobiegania i leczenia chorób. To takie przytulne i pocieszające, iż przypomina ciepły uścisk w misce. Dodatkowo, z dużą ilością warzyw, jest to pyszne połączenie świeżości i pożywności. Po ugotowaniu warzywa są mieszane, aby uzyskać wspaniałą kremową konsystencję bez potrzeby stosowania gęstej śmietanki. Twoja rodzina pokocha tę zupę Pastina i będzie do niej wracać przez kilka sekund!

Pastina jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale także bardzo łatwa do przygotowania! Moja rodzina zwykle lubi to jako danie główne. Łączę z ciepłymi paluszkami chlebowymi i świeżą sałatką. Można go jednak podać jako przystawkę do dowolnego ulubionego posiłku lub cieszyć się nim z grillowanym serem. Niezależnie od tego, jak zdecydujesz się je podać, będziesz wracać do tego aromatycznego dania raz za razem!

Składniki w Pastinie

Do tego przepisu na pastinę potrzeba tylko kilku prostych składników. Gdy już coś przekąsisz, będzie to jeden z Twoich nowych ulubionych przepisów! Cieszą się z tego zarówno dzieci, jak i dorośli. Dokładne pomiary znajdziesz w karcie przepisu na dole posta.

  • Rosół z Kurczaka i Woda: Baza wszystkich składników.
  • Warzywa: Marchew, seler, cebulę i czosnek gotuje się na wolnym ogniu do miękkości, a następnie miesza w celu dodania smaku i składników odżywczych.
  • Sól: Zacznij od 1 łyżeczki soli, aby wydobyć wszystkie smaki.
  • Makaron: Głównym składnikiem tego przepisu jest malutki włoski makaron. Większość głównych marek oferuje w sklepie spożywczym pastinę w pudełkach. Może mieć kształt gwiazd lub bardzo małych kulek. Możesz także użyć stelliny.

Jak zrobić Pastynę

Uwielbiam proste i łatwe przepisy na zupy, takie jak ten, a ten też jest zdrowszy! To korzystna sytuacja! Oto prosty proces, jak to zrobić:

  1. Gotuj na wolnym ogniu Składniki: Do dużego garnka dodać bulion z kurczaka, wodę, marchewkę, seler, cebulę, czosnek i sól. Doprowadzić wszystko do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Ugotuj makaron: W czasie gdy warzywa się gotują, ugotuj pastinę al dente, odcedź i odstaw.
  3. Mieszanka warzyw: Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z płynu i dodaj do blendera razem z 1 szklanką płynu. Mieszaj, aż będzie gładka.
  4. Podawać: Zmiksowane warzywa wlać z powrotem do płynu i wymieszać. Podawaj bulion warzywny z ugotowaną pastiną i smacznego!

Szybka wskazówka

Możesz dodać cały makaron do bulionu, ale konsystencja będzie lepsza, jeżeli dodasz go podczas serwowania. Makaron wchłonie płyn i im dłużej będzie stał, sprawi, iż stanie się skrobiowy.

Wskazówki i odmiany

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby dostosować przepis na pastinę do swoich potrzeb! Oto kilka pomysłów:

  • Wegetariański: Aby ten przepis był przyjazny dla wegetarian, zamiast bulionu z kurczaka użyj bulionu warzywnego.
  • Bezglutenowe: jeżeli używasz makaronu bezglutenowego, ten przepis jest naturalnie bezglutenowy.
  • Mikser: Możesz do tego użyć blendera zanurzeniowego, ale jeżeli to możliwe, zalecamy użycie blendera stojącego, aby uzyskać wyjątkowo kremowe rezultaty! Pamiętaj tylko, aby przed włożeniem zupy do blendera odczekać kilka minut, aż ostygnie.
  • Dodaj dodatki: jeżeli chcesz, aby ta zupa była wyjątkowa, spróbuj dodać trochę dodatków, takich jak gęsta śmietana, posiekana świeża pietruszka lub inne zioła, parmezan, chrupiący, pokruszony boczek i świeżo mielony pieprz!

Przechowywanie resztek

Pastina jest idealna do przechowywania i późniejszego spożycia. Idealny sposób na rozgrzanie Cię od środka przez całą zimę!

  • Zamrażać: Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 14 dni, jeżeli bulion przechowujesz oddzielnie od makaronu.
  • Zamrażarka: Bulion możesz przechowywać w zamrażarce w szczelnym pojemniku do 2 miesięcy.
  • Odgrzać: Aby podgrzać pastinę, po prostu wlej ją do średniej wielkości garnka i podgrzej na średnim ogniu, aż będzie ciepła.

Więcej przepisów na pyszne zupy

KOCHAMY próbować różnych przepisów na zupy podczas mroźnych zimowych miesięcy! Dobrze, iż mamy wystarczająco dużo przepisów na smaczne zupy, które wystarczą na cały sezon. Oto niektóre z naszych ulubionych:

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Do dużego garnka dodać bulion z kurczaka, wodę, marchewkę, seler, cebulę, czosnek i sól. Doprowadzić wszystko do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • W czasie gdy warzywa się gotują, ugotuj pastinę al dente, odcedź i odstaw.

  • Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z płynu i dodaj do blendera wraz z 1 szklanką płynu. Mieszaj, aż będzie gładka.

  • Zmiksowane warzywa wlać z powrotem do płynu i wymieszać. Podawaj bulion warzywny z ugotowaną pastiną i smacznego!

Kalorie: 224kcalWęglowodany: 46GBiałko: 8GTłuszcz: 1GTłuszcz nasycony: 0,03GTłuszcz wielonienasycony: 0,04GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 0,03GCholesterol: 2mgSód: 749mgPotas: 123mgBłonnik: 3GCukier: 4GWitamina A: 3831j.mWitamina C: 3mgWapń: 21mgŻelazo: 2mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału