Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Kremowa, rozpływająca się w ustach i pełna aromatycznych bakalii - pascha wielkanocna z przepisu Magdy Gessler to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zakochasz się w niej już od pierwszego kęsa. Kto wie, może stanie się twoim numerem jeden wśród innych deserów serwowanych na Wielkanoc.

Na stołach wielkanocnych królują babki i mazurki, jednak na wschodzie Polski nie może zabraknąć na nich paschy. Tym razem przedstawiamy przepis od Magdy Gessler na ten wyjątkowy deser. Goście oniemieją z zachwytu na jego wygląd i smak.

Składniki na paschę wielkanocną z przepisu Magdy Gessler

Przygotowywanie pachy wielkanocnej wymaga odrobiny cierpliwości i dbałości o detale. Potrzebujemy kilka niecodziennych składników, aby stworzyć deser o delikatnej konsystencji i subtelnej słodyczy. Czasem warto odejść od tradycyjnych wypieków i zaserwować gościom coś zupełnie innego.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia paschy wielkanocnej z przepisu Magdy Gessler? Oto lista:

  • 1 kg twarogu tłustego;
  • 250 g miękkiego masła;
  • 200 g cukru pudru;
  • 100 g rodzynek;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 1 szklanka koniaku;
  • 8 żółtek;
  • kilka lub kilkanaście łyżek kwaśnej śmietany;
  • 4 laski wanilii;
  • skórka starta z 1 pomarańczy i z 1 cytryny.

Przepis Magdy Gessler na paschę wielkanocną

Dzień przed przygotowywaniem paschy wielkanocnej musimy namoczyć skórkę cytryny w wodzie. Z kolei rodzynki moczymy w koniaku przez kilka godzin.

Żeby zrobić ten deser, na początek ucieramy w misce miękkie masło, cukier puder oraz ziarna z lasek wanilii. Potem dodajemy do tych składników żółtka oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy.

W kolejnym kroku w osobnej misce umieszczamy twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce - musi mieć gładką konsystencję bez grudek. Dodajemy do niego taką ilość śmietany, żeby uzyskać konsystencję zbliżoną do masy masłowej.

Następnie łączymy obie masy i dodajemy do nich skórkę pomarańczy. Całość ponownie mieszamy i dosypujemy jeszcze rodzynki oraz orzechy włoskie.

Następnego dnia układamy masę na sitku, na przepuszczalnej, bawełnianej lub lnianej ścierce, zawijamy ją i delikatnie obciążamy, aby odcedzić nadmiar płynów.

Sito ustawiamy nad naczyniem, do którego będzie swobodnie ściekać pozostała wilgoć. Po tym procesie, gdy całość dobrze się odsączy, nasza pascha jest gotowa do podania. Magda Gessler poleca serwowanie tego deseru z płynnym miodem.

Zobacz też:

Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę

​Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

​Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Idź do oryginalnego materiału