Przepis na obiad w dyni

oen.pl 11 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Uatrakcyjnij swoje upiorne uroczystości sezonowe dzięki tej świątecznej kolacji w dyni! Jest wypełnione kremową, pikantną kiełbasą i pilawem ryżowym, który z pewnością będzie hitem dla Twojej rodziny. Takie pyszne straszny.

To jedna z moich ulubionych pór roku, ponieważ pojawiają się nie tylko zabawne tematyczne smakołyki, ale także wszystkie pożywne zupy i gulasze! jeżeli szukasz dobrej zabawy, spróbuj tych ciasteczek mumii! jeżeli chcesz, aby rozgrzała Cię obfita kolacja, spróbuj wolnowarowego chili dyniowego. A jeżeli potrzebujesz więcej dyni w swoim życiu, te 3-składnikowe ciasteczka dyniowo-czekoladowe są dla Ciebie idealne!

Przepis na obiad w dyni

Ach, ten obiad w dyni? To jest absolutnie pyszne! Wyobraź sobie, iż zagłębiasz się w mieszankę kiełbasy, grzybów i kremowego, pikantnego ryżu, a wszystko to zamknięte w doskonale upieczonej dyni. Każdy kęs to zachwycająca eksplozja smaków, która sprawi, iż zapragniesz sekund. (Może choćby trzecie!)

Zbierz rodzinę, aby cieszyć się tym świątecznym posiłkiem. To zwycięzca i wszyscy przy stole będą nim zachwyceni! Ponieważ nie tylko dobrze wygląda (idealny obiad na Halloween!), ale jest absolutnie pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu! Nie zdziw się, jeżeli tej jesieni „kolacja w dyni” pojawi się kilka razy w rotacji obiadowej.

Lista składników

Ten obiad w dyni wykorzystuje wiele prostych składników, a wspaniałe jest to, iż możesz łatwo spersonalizować pilaw dzięki rzeczy, które masz w lodówce! Do chrupkości użyłam kremowych grzybów, włoskiej kiełbasy, żółtej cebuli i papryki. Dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej!

  • Średnia dynia: Użyj dyni dobrej wielkości, gotowej do napełnienia i ugotowania.
  • Olej roślinny: Służy do gotowania warzyw i kiełbasy.
  • Czerwona papryka i zielona papryka: Kolorowe papryczki dodające chrupkości i słodyczy.
  • Mała żółta cebula: Mała cebula dla smaku i aromatu.
  • Czosnek: Dodaje silnego, pysznego smaku mieszance. Świeżo mielony czosnek jest najlepszy!
  • Mielona włoska kiełbasa: Kiełbasa smakowa zapewniająca pożywne i smaczne nadzienie. Można to również zamienić na mielonego indyka lub wołowinę. Wykorzystaj wszystko, co masz pod ręką!
  • Grzyby Cremini: Ziemiste grzyby, które dodają przyjemnej konsystencji i smaku.
  • Zupa krem ​​z grzybów: Dzięki temu Twój obiad w dyni będzie miał dodatkową kremowość i pyszny smak! Krem z kurczaka też by się sprawdził.
  • Gotowany ryż: Aby nadać Twojemu posiłkowi trochę więcej treści.
  • Sól i pieprz: Podstawowe przyprawy poprawiające smak obiadu w dyni.

Zróbmy obiad w dyni!

Twoi przyjaciele i rodzina z pewnością pokochają ten świąteczny posiłek! Jest proste w wykonaniu, pożywne i co najważniejsze – absolutnie pyszne!

  1. Przygotuj dynię: Dynię oczyszczamy, odcinamy górę i wnętrzności, a następnie oskrobujemy. Mięso dyni pozostawiamy nienaruszone, usuwamy jedynie wnętrzności, zachowując górę.
  2. Rozgrzany piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita, a następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
  3. Pokrój warzywa: Umyj i pokrój w kostkę czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
  4. Podsmaż: Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę i smażymy przez 3-5 minut. Dodaj włoską kiełbasę i smaż, aż kiełbasa się zarumieni. Następnie na patelnię dodaj czosnek i grzyby i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
  5. Dodaj zupę i ryż: Zmniejsz ogień do średniego i dodaj puszkę kremu zupy grzybowej i 1 puszkę wody. Następnie dodać ugotowany ryż oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Dodaj do dyni: Mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Następnie zdejmij nadzienie z ognia i napełnij nadzieniem wydrążoną dynię.
  7. Upiec: Połóż wierzch z powrotem na dyni, umieść wypełnioną dynię na blasze do pieczenia i piecz przez 45 minut do godziny, aż mięso dyni będzie miękkie i będzie można je łatwo zeskrobać.
  8. Odpoczynek: Gdy dynia będzie już dokładnie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.
  9. Cieszyć się: Przed podaniem wyjmij nadzienie i część mięsa dyniowego i ciesz się smakiem!

Wskazówki i odmiany

Wypróbuj te proste wskazówki i triki, aby Twój obiad w dyni smakował jeszcze lepiej! Smak tak niesamowity, iż będziesz go chcieć przez cały rok.

  • Zrób to wegetariańskie: W wersji wegetariańskiej można pominąć włoską kiełbasę i w jej miejsce dodać więcej warzyw. jeżeli przez cały czas chcesz uzyskać „mięsną” konsystencję, możesz również użyć bezmięsnych kruszonek lub tofu.
  • Dopraw swoją dynię: Przed nadzieniem lekko posolić i popieprzyć wnętrze dyni, aby nadać jej aromatu podczas gotowania. Sól przyprawowa to kolejny świetny wybór!
  • Indywidualny Obiad w Dyni: Zamiast 1 dużej dyni można użyć małej dyni cukrowej, takie nadzienie wystarczy na 3-4 sztuki.
  • Serowy dodatek: Posyp nadzienie startym serem, a następnie ponownie nałóż wierzch dyni, aby uzyskać idealnie lepkie, roztopione wykończenie.

Przechowywanie resztek

Aby przechować resztki, zeskrob nadzienie i mięso dyni z wnętrza dyni i umieść wszystko w hermetycznym pojemniku. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Tak łatwo jest ponownie ogrzać się nad piecem!

Więcej świetnych przepisów na dynie na jesień

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Dynię oczyszczamy, odcinamy górę i wnętrzności, a następnie oskrobujemy. Mięso dyni pozostawiamy nienaruszone, usuwamy jedynie wnętrzności, zachowując górę.

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.

  • Umyj i pokrój w kostkę czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.

  • Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę i smażymy przez 3-5 minut. Dodaj włoską kiełbasę i smaż, aż kiełbasa się zarumieni.

  • Na patelnię dodaj czosnek i grzyby i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  • Zmniejsz ogień do średniego i dodaj puszkę kremu zupy grzybowej i 1 puszkę wody. Dodać ugotowany ryż oraz sól i pieprz do smaku.

  • Mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Zdejmij nadzienie z ognia i napełnij nadzieniem wydrążoną dynię.

  • Połóż wierzch z powrotem na dyni, umieść wypełnioną dynię na blasze do pieczenia i piecz przez 45 minut do godziny, aż mięso dyni będzie miękkie i będzie można je łatwo zeskrobać.

  • Gdy dynia będzie już dokładnie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.

  • Przed podaniem wyjmij nadzienie i część mięsa dyniowego i ciesz się smakiem!

Kalorie: 377kcalWęglowodany: 20GBiałko: 16GTłuszcz: 26GTłuszcz nasycony: 9GTłuszcz wielonienasycony: 3GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 12GCholesterol: 61mgSód: 1061mgPotas: 591mgBłonnik: 3GCukier: 4GWitamina A: 7050j.mWitamina C: 46mgWapń: 44mgŻelazo: 2mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału