Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Uatrakcyjnij swoje upiorne uroczystości sezonowe dzięki tej świątecznej kolacji w dyni! Jest wypełnione kremową, pikantną kiełbasą i pilawem ryżowym, który z pewnością będzie hitem dla Twojej rodziny. Takie pyszne straszny.
To jedna z moich ulubionych pór roku, ponieważ pojawiają się nie tylko zabawne tematyczne smakołyki, ale także wszystkie pożywne zupy i gulasze! jeżeli szukasz dobrej zabawy, spróbuj tych ciasteczek mumii! jeżeli chcesz, aby rozgrzała Cię obfita kolacja, spróbuj wolnowarowego chili dyniowego. A jeżeli potrzebujesz więcej dyni w swoim życiu, te 3-składnikowe ciasteczka dyniowo-czekoladowe są dla Ciebie idealne!
Przepis na obiad w dyni
Ach, ten obiad w dyni? To jest absolutnie pyszne! Wyobraź sobie, iż zagłębiasz się w mieszankę kiełbasy, grzybów i kremowego, pikantnego ryżu, a wszystko to zamknięte w doskonale upieczonej dyni. Każdy kęs to zachwycająca eksplozja smaków, która sprawi, iż zapragniesz sekund. (Może choćby trzecie!)
Zbierz rodzinę, aby cieszyć się tym świątecznym posiłkiem. To zwycięzca i wszyscy przy stole będą nim zachwyceni! Ponieważ nie tylko dobrze wygląda (idealny obiad na Halloween!), ale jest absolutnie pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu! Nie zdziw się, jeżeli tej jesieni „kolacja w dyni” pojawi się kilka razy w rotacji obiadowej.
Lista składników
Ten obiad w dyni wykorzystuje wiele prostych składników, a wspaniałe jest to, iż możesz łatwo spersonalizować pilaw dzięki rzeczy, które masz w lodówce! Do chrupkości użyłam kremowych grzybów, włoskiej kiełbasy, żółtej cebuli i papryki. Dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej!
- Średnia dynia: Użyj dyni dobrej wielkości, gotowej do napełnienia i ugotowania.
- Olej roślinny: Służy do gotowania warzyw i kiełbasy.
- Czerwona papryka i zielona papryka: Kolorowe papryczki dodające chrupkości i słodyczy.
- Mała żółta cebula: Mała cebula dla smaku i aromatu.
- Czosnek: Dodaje silnego, pysznego smaku mieszance. Świeżo mielony czosnek jest najlepszy!
- Mielona włoska kiełbasa: Kiełbasa smakowa zapewniająca pożywne i smaczne nadzienie. Można to również zamienić na mielonego indyka lub wołowinę. Wykorzystaj wszystko, co masz pod ręką!
- Grzyby Cremini: Ziemiste grzyby, które dodają przyjemnej konsystencji i smaku.
- Zupa krem z grzybów: Dzięki temu Twój obiad w dyni będzie miał dodatkową kremowość i pyszny smak! Krem z kurczaka też by się sprawdził.
- Gotowany ryż: Aby nadać Twojemu posiłkowi trochę więcej treści.
- Sól i pieprz: Podstawowe przyprawy poprawiające smak obiadu w dyni.
Zróbmy obiad w dyni!
Twoi przyjaciele i rodzina z pewnością pokochają ten świąteczny posiłek! Jest proste w wykonaniu, pożywne i co najważniejsze – absolutnie pyszne!
- Przygotuj dynię: Dynię oczyszczamy, odcinamy górę i wnętrzności, a następnie oskrobujemy. Mięso dyni pozostawiamy nienaruszone, usuwamy jedynie wnętrzności, zachowując górę.
- Rozgrzany piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita, a następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Pokrój warzywa: Umyj i pokrój w kostkę czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
- Podsmaż: Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę i smażymy przez 3-5 minut. Dodaj włoską kiełbasę i smaż, aż kiełbasa się zarumieni. Następnie na patelnię dodaj czosnek i grzyby i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
- Dodaj zupę i ryż: Zmniejsz ogień do średniego i dodaj puszkę kremu zupy grzybowej i 1 puszkę wody. Następnie dodać ugotowany ryż oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodaj do dyni: Mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Następnie zdejmij nadzienie z ognia i napełnij nadzieniem wydrążoną dynię.
- Upiec: Połóż wierzch z powrotem na dyni, umieść wypełnioną dynię na blasze do pieczenia i piecz przez 45 minut do godziny, aż mięso dyni będzie miękkie i będzie można je łatwo zeskrobać.
- Odpoczynek: Gdy dynia będzie już dokładnie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.
- Cieszyć się: Przed podaniem wyjmij nadzienie i część mięsa dyniowego i ciesz się smakiem!
Wskazówki i odmiany
Wypróbuj te proste wskazówki i triki, aby Twój obiad w dyni smakował jeszcze lepiej! Smak tak niesamowity, iż będziesz go chcieć przez cały rok.
- Zrób to wegetariańskie: W wersji wegetariańskiej można pominąć włoską kiełbasę i w jej miejsce dodać więcej warzyw. jeżeli przez cały czas chcesz uzyskać „mięsną” konsystencję, możesz również użyć bezmięsnych kruszonek lub tofu.
- Dopraw swoją dynię: Przed nadzieniem lekko posolić i popieprzyć wnętrze dyni, aby nadać jej aromatu podczas gotowania. Sól przyprawowa to kolejny świetny wybór!
- Indywidualny Obiad w Dyni: Zamiast 1 dużej dyni można użyć małej dyni cukrowej, takie nadzienie wystarczy na 3-4 sztuki.
- Serowy dodatek: Posyp nadzienie startym serem, a następnie ponownie nałóż wierzch dyni, aby uzyskać idealnie lepkie, roztopione wykończenie.
Przechowywanie resztek
Aby przechować resztki, zeskrob nadzienie i mięso dyni z wnętrza dyni i umieść wszystko w hermetycznym pojemniku. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Tak łatwo jest ponownie ogrzać się nad piecem!
Więcej świetnych przepisów na dynie na jesień
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Dynię oczyszczamy, odcinamy górę i wnętrzności, a następnie oskrobujemy. Mięso dyni pozostawiamy nienaruszone, usuwamy jedynie wnętrzności, zachowując górę.
-
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
-
Umyj i pokrój w kostkę czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
-
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę i smażymy przez 3-5 minut. Dodaj włoską kiełbasę i smaż, aż kiełbasa się zarumieni.
-
Na patelnię dodaj czosnek i grzyby i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
-
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj puszkę kremu zupy grzybowej i 1 puszkę wody. Dodać ugotowany ryż oraz sól i pieprz do smaku.
-
Mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Zdejmij nadzienie z ognia i napełnij nadzieniem wydrążoną dynię.
-
Połóż wierzch z powrotem na dyni, umieść wypełnioną dynię na blasze do pieczenia i piecz przez 45 minut do godziny, aż mięso dyni będzie miękkie i będzie można je łatwo zeskrobać.
-
Gdy dynia będzie już dokładnie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła.
-
Przed podaniem wyjmij nadzienie i część mięsa dyniowego i ciesz się smakiem!
Kalorie: 377kcalWęglowodany: 20GBiałko: 16GTłuszcz: 26GTłuszcz nasycony: 9GTłuszcz wielonienasycony: 3GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 12GCholesterol: 61mgSód: 1061mgPotas: 591mgBłonnik: 3GCukier: 4GWitamina A: 7050j.mWitamina C: 46mgWapń: 44mgŻelazo: 2mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło