Przepis na nietypowe pierożki podbił internet. Wystarczą trzy składniki!

pysznosci.pl 1 rok temu

Przepis na pierożki jajeczne podbija internet. Danie wykonamy z produktów, które zwykle mamy w domu. Co więcej, potrzebujemy tylko trzech składników. To idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych jajek po świętach.

Te pierożki jajeczne to prawdziwy hit. Sekret tkwi w prostocie

Przepisem na nietypowe pierożki podzieliła się autorka youtubowego kanału „Przepisy od Olgi”. Jak się okazuje, ta babcina receptura liczy 100 lat! W czym tkwi sekret popularności tego dania? Najpewniej w prostocie, ponieważ do wykonania pierożków jajecznych potrzebujemy zaledwie trzech składników, stanowiących bazę oraz dodatków, tj. soli i pieprzu oraz szczypiorku bądź zielonej cebulki.

Wykonanie ciasta i jajecznego farszu nie zajmuje wiele czasu, ale smak potrawy na pewno pozostanie z wami na dłużej. O tym, jak dużą popularnością cieszy się ten przepis, mówią liczby: na przestrzeni 11 miesięcy nagranie udostępnione na kanale wyświetlono już ponad 24 mln razy.

Przepis na pierożki jajeczne. najważniejsze są trzy składniki

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml wody
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła
  • olej roślinny do smażenia
  • 6-7 ugotowanych na twardo jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek zielonej cebulki

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki stopniowo dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto rękami. Kiedy będzie gotowe, odłóż je na 10 minut, by mogło odpocząć.
  2. Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na dwie części. Uformuj dwa walki i podziel je na 16-18 części (łącznie).
  3. Każdą z części uformuj w kulki, a następnie rozgnieć je na małe placuszki.
  4. Tak przygotowane włóż do formy wypełnionej roztopionym masłem. Formę z placuszkami przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  5. Posiekaj drobno zieloną cebulkę i ugotowane na twardo jajka. Podsmaż cebulkę, a kiedy zmięknie, przełóż ją do posiekanych jajek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Placuszki rozwałkuj bardzo cienko w dłoniach. Na każdy nakładaj odrobinę farszu i zawijaj jak sajgonki.
  7. Gotowe pierożki wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.
Zobacz również przepis na drożdżowe pierożki z ricottą i szpinakiem:
Idź do oryginalnego materiału