Przepis na najlepszy tort makowy!

melodylaniella.pl 3 lat temu

Aloha chłopcy i dziewczęta!

Ostatnio pisałam Wam, iż gdybym miała wybrać sobie inny zawód, chyba zostałabym dekoratorką wnętrz. Przygotowując ten wpis, widzę także swój sukces w cukiernictwie, haha. A tak na serio, jeżeli chcielibyście upiec tort, ale nie koniecznie macie ogromne zdolności w ich przygotowywaniu i szukacie sprawdzonego, łatwego przepisu na puszyste ciasto oraz krem, który nie będzie bardzo słodki mam dla Was przepis na tort makowy z waniliowym kremem i dżemem rokitnikowym. Tort makowy nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ładnie wyrasta, dobrze się kroi i w połączeniu z pozostałymi składnikami staje się lekko wilgotnawy. Kwasowość dżemu świetnie łączy się ze słodyczą kremu, jeżeli jednak lubicie bardzo słodkie wypieki, możecie po prostu zmienić dżem na truskawkowy czy wiśniowy, a do kremu dodać więcej cukru. Tak czy inaczej, ten przepis warto zapamiętać, szczególnie iż biszkoptowy piegusek świetnie sprawdzi się nie tylko z okazji urodzin czy jakiejś rocznicy. Tort makowy jest bowiem jednym z lepszych tortów na Boże Narodzenie!


Jak zrobić tort makowy (piegusek) ?

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku


Przygotowanie makowych blatów biszkoptowych:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek przesiej do miski. Dodaj mak. Białka oddziel od żółtej i ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Do masy jajecznej dodaj suche składniki, wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na 3 równe blaty.



Składniki do przełożenia tortu:

  • gorzka herbata (lub alkohol) do nasączenia blatów
  • 500 mascarpone
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • dżem z rokitnika (lub inny ulubiony)
  • czekolada

Przygotowanie tortu:

Każdy blat biszkoptowy nasącz herbatą (możesz użyć tutaj również alkoholu). Dolny i środkowy blat wysmaruj dżemem — jeżeli lubisz słodkie wypieki, zamień dżem rokitnikowy na swój ulubiony np. truskawkowy. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem, a następnie dodaj do niej serek mascarpone i aromat waniliowy. Uwaga! Kremówki, nie należy przebić, rób to więc powoli, cały czas sprawdzając, czy masa jest już gotowa. Tak przygotowanym kremem przesmaruj wcześniej posmarowane dżemem blaty, złóż je w jedną całość, przykryj wierzchnim blatem i ponownie wysmaruj cały tort kremem również z wierzchu. Tort obsyp startą na drobnych oczkach tarki czekoladą. Do dekoracji możesz użyć także owoców czy innych dekoracji.



Mam nadzieję, iż moja propozycja tortu makowego przypadnie Wam do gustu — szczególnie iż sam biszkopt naprawdę świetnie wyrasta i wspaniale smakuje. jeżeli więc chcielibyście przełożyć go innym kremem, owocami lub tylko marmoladą — to także świetna propozycja na wykorzystanie tak przygotowanych makowych blatów biszkoptowych!



Idź do oryginalnego materiału