Przepis na najlepsze pierogi według Siostry Anastazji. Dodaje sekretny składnik

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: www.unsplash.com/Vita Marija Murenaite


Pierogi mają ogrom miłośników w całej Polsce, a już szczególnie pożądane są w okresie świątecznym. Dla wielu osób jest to obowiązkowa potrawa, dlatego warto by była jak najpyszniejsza. Jednym z najlepszych przepisów jest ten według Siostry Anastazji. Ciasto wychodzi idealne.
Żeby pierogi wyszły jak najlepsze, potrzebny jest nie tylko dobry jakościowo farsz, ale również delikatne, pyszne w smaku ciasto. Na szczęście istnieje sposób, za pomocą którego możemy osiągnąć niemal perfekcję. Na ten trik wpadła uwielbiana Siostra Anastazja. Wystarczy dodać do masy jeden prosty składnik.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Ciasto na pierogi według Siostry Anastazji. Dodaje jeden składnik, który zmienia wszystko
Pierogi to bez dwóch zdań nieodłączny element świątecznego stołu. Niektórzy to właśnie ich nie mogą się doczekać najbardziej. Tradycyjne bożonarodzeniowe danie może występować w różnych wariantach, ale jedno jest pewne — najwięcej zależy od ciasta. Powinno ono być delikatne, a zarazem rozciągliwe. To, które przygotowuje Siostra Anastazja, jest pod tym względem perfekcyjne. Wszystko zawdzięcza dodatkowemu składnikowi, który nadaje mu wyjątkowej aksamitności. Kucharka nie bez powodu uważana jest za prawdziwy autorytet w kwestiach gotowania. Jej zdaniem kluczem do sukcesu jest po pierwsze dobór odpowiedniej mąki. Najlepiej jeżeli będzie to typ 450 lub 500. Musi być również dokładnie przesiana przez sitko. Sekretny składnik, który nadaje ciastu puchatej i giętkiej konsystencji to tłuszcz. Wystarczy tak niewiele, by osiągnąć idealną formę. Co więcej, możemy wybrać taki tłuszcz, który najbardziej nam odpowiada. Siostra Anastazja proponuje masło, oliwę lub olej. Podczas świąt przyrządzamy nie tylko pierogi z kapustą i grzybami, ale również inne ich warianty. Ten polecany przez Siostrę Anastazję zawiera biały ser oraz ziemniaki.


Farsz na pierogi ruskie: Pyszne ciasto z serem i ziemniakami według przepisu Siostry Anastazji
Aby przygotować pierogi ruskie według Siostry Anastazji, będziemy potrzebować takich składników do ciasta, jak: mąka, dwa jajka, szklanka przegotowanej wody, dwie łyżki tłuszczu (na przykład oliwy) oraz pół łyżeczki soli. jeżeli zaś chodzi o farsz, powinniśmy mieć pod ręką: pół kilograma ziemniaków, 300 gramów białego sera, cebulę oraz szczyptę soli i pieprzu. Na początek przesiewamy mąkę zgodnie z wcześniejszą instrukcją kucharki. Po tej czynności dodajemy do niej wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy całość tak długo, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Gdy to się stanie, wałkujemy formę i wykrajemy kółka na pierogi przy użyciu szklanki. Teraz jest idealna pora, by zająć się farszem. Gotujemy ziemniaki, a gdy już wystygną, ubijamy je i dodajemy podsmażoną cebulę oraz biały ser. Doprawiamy wedle uznania i mieszamy jak najdokładniej. Pierogi wypełniamy farszem i dokładnie zawijamy, by się nie rozklejały. Wrzucamy potrawę do garnka z gotującą się wodą i czekamy, aż pojedyncze kawałki wypłyną. Od tego momentu zostawiamy je na dodatkowe dwie minuty, a potem wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze smażoną cebulką i posypane szczypiorkiem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału