Przepis na makaron udon | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Łatwy makaron udon to gruby japoński makaron wypełniony smażonymi warzywami i polany słodko-pikantnym sosem. Każdy uwielbia miękką konsystencję i intensywne, pikantne smaki wchłaniane przez makaron. To najsmaczniejsze danie jednogarnkowe!

KOCHAM łatwy obiad, który smakuje „lepiej niż na wynos!” Spróbuj więcej dań inspirowanych kuchnią azjatycką, takich jak chow mein z kurczakiem czy wołowina mongolska. Będziesz także chciał zrobić tę powolną kuchenkę General Tso, ponieważ wszystko jest zrobione w powolnej kuchence.

Co to jest makaron udon?

Japoński makaron udon znany jest ze swojej miękkiej, ciągnącej się konsystencji. Wyprodukowana z mąki pszennej ma neutralny smak, ale doskonale się wchłania i nabiera aromatów. Makaron udon ma wiele zastosowań i jest powszechnie stosowany w zupach. Mój makaron udon składa się z smażonych warzyw i pysznego sosu z sosu sojowego, sosu ostrygowego, brązowego cukru i octu ryżowego. Klasyczne składniki sosu świetnie komponują się z gęstym makaronem udon.

Cały ten posiłek można przygotować w niecałe 20 minut, a wszystko to przyrządza się na tej samej patelni. Obiady jednogarnkowe po prostu upraszczają przygotowanie obiadu i sprawiają, iż sprzątanie staje się dziecinnie proste. Wypróbuj inne moje dania obiadowe na jedną patelnię, takie jak kiełbasa z patelni i papryka, ten kremowy makaron lub jednogarnkowy strogonow wołowy.

Lista składników

Oto wszystkie składniki, z których przygotujesz makaron udon i towarzyszący mu niesamowicie słodko-pikantny sos! Znajdź dokładną ilość składników potrzebną do przygotowania tego smacznego dania poniżej w karcie przepisu.

Makaron Udon

  • Olej sezamowy: Użyj odrobiny oleju sezamowego, aby uzyskać przyjemny orzechowy smak, lub możesz użyć oleju rzepakowego, jeżeli masz pod ręką. Jest to olej kuchenny, którego będziesz używać do smażenia z mieszaniem.
  • Ożywić: Uwielbiam używać pasty imbirowej z tubki, ale jeżeli wolisz, możesz zetrzeć świeży imbir.
  • Cebula: Dodaje smaku i konsystencji potrawie.
  • Czosnek: Aby uzyskać maksymalny smak, zawsze używaj świeżego czosnku.
  • Kolesław: Idealne połączenie kapusty i marchewki, które dodaje chrupiącej konsystencji.
  • Grzyby: Delikatne grzyby są moimi ulubionymi, ale możesz je pominąć.
  • Makaron Udon: Chłodzone lub mrożone działają świetnie. Przygotuj makaron zgodnie z opakowaniem.
  • Zielone cebule: Do dekoracji i dodatkowego smaku, ale także dodaje koloru przed podaniem!

sos

  • Sos sojowy: dodaje słonego i pikantnego ponczu. jeżeli dbasz o spożycie soli, użyj sosu sojowego o niskiej zawartości sodu.
  • Sos Oyster: Trochę sosu ostrygowego dla słodkiego, ale pikantnego smaku!
  • Ocet ryżowy: Dodaje pikantności słodkiemu sosowi.
  • Brązowy cukier: Dosłodź wszystko odrobiną jasnobrązowego cukru.
  • Płatki czerwonej papryki: Dodaj trochę ciepła z płatków czerwonej papryki. To opcjonalne, ale pyszne! Używaj tyle, ile chcesz.

Przepis na makaron udon

Przejdźmy do stworzenia najlepszego przepisu na makaron udon o najlepszym smaku! To danie z pewnością stanie się nowym ulubionym daniem w Twoim domu. gwałtownie się składa i są to w zasadzie najlepsze kluski wszechczasów! Postępuj zgodnie z moimi instrukcjami poniżej na karcie przepisu.

  1. Połączyć składniki sosu: Najpierw połącz sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i sos ostrygowy w małej misce. Wymieszaj składniki, a następnie odłóż je na bok.
  2. Przygotuj makaron: Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłóż na bok. Będziesz chciał przygotować makaron przed smażeniem warzyw.
  3. Rozgrzej olej sezamowy w woku: Dodaj olej sezamowy do woka ustawionego na średnio-wysokim ogniu.
  4. Smażyć warzywa: Dodaj cebulę, czosnek i pastę imbirową, a następnie smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj mieszankę sałatek coleslaw i grzyby, następnie kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj makaron i sos: Do mieszanki warzywnej dodaj makaron i sos. Delikatnie wymieszaj całość, aż makaron będzie równomiernie pokryty.
  6. Udekoruj i ciesz się: Na koniec udekoruj zieloną cebulą i płatkami czerwonej papryki i ciesz się smakiem!

Wskazówki i odmiany

Makaron Udon można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Gdy już je znajdziesz, zawsze będziesz chciał je mieć pod ręką, aby mieć pomysł na szybki obiad. W makaronie udon możesz także mieszać smaki według własnych upodobań! Oto lista pomysłów, które warto wypróbować.

  • Makaron Udon: Gotowy makaron udon można znaleźć w lodówce lub zamrażarce. Wystarczy je przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można je kupić także surowe. Znajdź je w większości sklepów spożywczych w dziale azjatyckim lub udaj się bezpośrednio na rynek azjatycki!
  • Dodaj białko: Dodaj kurczaka, krewetki lub wołowinę. Tofu to świetna opcja dla wegetarian.
  • Zmień warzywa: Użyj dowolnych warzyw, jakie chcesz! Pysznym dodatkiem będzie również cukinia i papryka.

Przechowywanie resztek

Makaron Udon świetnie nadaje się na resztki, więc przygotuj większą porcję, aby cieszyć się nią później. Te kluski są bardzo łatwe do podgrzania i stanowią szybki lunch! Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami dotyczącymi przechowywania i podgrzewania resztek.

  • W lodówce: Przechowuj resztki makaronu udon w szczelnym pojemniku do 4 dni.
  • Aby podgrzać: Wstaw do kuchenki mikrofalowej w 30-sekundowych odstępach, mieszając między każdym z nich, lub rozgrzej makaron na kuchence na średnim ogniu, aż się rozgrzeje. Aby makaron się nie sklejał, można dodać odrobinę wody lub sosu sojowego.

Co podać z makaronem Udon

Uwielbiasz smaki kuchni azjatyckiej? A może jakieś pomysły na podanie makaronu udon? Spraw, aby cały wieczór był pełen smacznych przepisów na wynos. Oto niektóre z naszych ulubionych dań, które będą pyszne z tymi makaronami.

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • W małej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i sos ostrygowy. Wymieszaj i odłóż na bok.

  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłóż na bok.

  • Dodaj olej sezamowy do woka ustawionego na średnio-wysokim ogniu.

  • Dodaj cebulę, czosnek i pastę imbirową, a następnie smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj mieszankę sałatki coleslaw i grzyby, jeżeli używasz, a następnie kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.

  • Dodaj makaron udon i sos, a następnie delikatnie wymieszaj, aż makaron będzie równomiernie pokryty.

  • Udekoruj zieloną cebulą i płatkami czerwonej papryki i ciesz się smakiem!

Porcja: 1filiżankaKalorie: 166kcalWęglowodany: 27GBiałko: 4GTłuszcz: 5GTłuszcz nasycony: 1GTłuszcz wielonienasycony: 2GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2GSód: 733mgPotas: 246mgBłonnik: 3GCukier: 12GWitamina A: 74j.mWitamina C: 16mgWapń: 67mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału