Przepis na lukier do pierników. Dzięki temu dodatkowi pozostało lepszy

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


W święta Bożego Narodzenia w całym domu unosi się zapach pierników. Korzenne ciastka w kształcie choinek, aniołków, serc czy gwiazdek zyskały uznanie, szczególnie wśród najmłodszych - dzieci uwielbiają pomagać rodzicom w robieniu tych słodkości. Największą frajdę sprawia im lukrowa dekoracja. Sprawdź przepis na najlepszy lukier do pierników.

Talerz z piernikami o różnych kształtach prezentuje się wspaniale na wigilijnym stole. Te ciastka mogą też stanowić dekorację choinki, gdy zawiesimy je między kolorowymi bombkami. Na koniec nie zapomnij udekorować ich lukrem, za pomocą którego będą jeszcze smaczniejsze i ładniejsze. Żeby wyszedł idealny, warto dodać do niego...sok malinowy.

Składniki na lukier do pierników

Głównym składnikiem lukru jest oczywiście cukier puder. Uważajmy jednak, aby nie miał grudek. Pozostałe produkty na pewno każdy z nas ma w swojej kuchni, dlatego obejdzie się bez wyprawy do sklepu.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego lukru do pierników? Oto dokładna lista:

  • 500 g cukru pudru;
  • 5 łyżek wody;
  • 3,5 łyżki soku z cytryny;
  • 3,5 łyżki naturalnego soku malinowego.

Sok malinowy sprawi, iż lukier będzie miał delikatnie owocowy posmak i odpowiednią konsystencję. Właśnie dlatego warto dekorować ciasteczka taką słodką masą.

Przepis na lukier z sokiem malinowym do pierników

Żeby zrobić smaczny i gęsty lukier do pierników, na początek musimy przesiać cukier puder do miski i dolać do niego wodę oraz sok z cytryny.

Te trzy składniki energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej i jednolitej masy. Dopiero wtedy dolewamy do niej sok malinowy. Niektórzy dodają też odrobinę kurkumy oraz barwnik spożywczy, aby nadać ciastkom trochę koloru.

Lukier ponownie mieszamy. jeżeli będzie zbyt rzadki, to możemy dosypać jeszcze trochę przesianego cukru pudru. Gdy będzie odpowiednio gęsty, to dopiero wtedy przystępujemy do dekorowania pierników.

Ciastka zdobimy słodką masą np. dzięki strzykawki. Możemy też użyć szprycy kuchennej albo rękawa do pieczenia. W tym celu napełniamy go lukrem, robimy mały otwór i wyciskamy nadzienie, tworząc różne wzory na tych małych wypiekach.

Tak przygotowany lukier sprawdzi się także na innych wypiekach bożonarodzeniowych. Z powodzeniem udekorujesz nim piernik, makowiec czy keks. Wiele osób piecze na święta muffinki, które również smakują wspaniale oblane tym słodkim nadzieniem.

Zobacz też:

Ryba już nigdy nie wyjdzie sucha. Wystarczy, iż zrobisz to w czasie smażenia

Taki zakwas z buraków robi siostra Anastazja. To gwarancja udanego barszczu

Banalne ciasto bez pieczenia z masą budyniową. Zrobisz je w kwadrans

Idź do oryginalnego materiału