Przepis na kluski kładzione jak u mamy. W dzieciństwie zajadaliśmy się tym daniem

g.pl 1 tydzień temu
Puszyste kluski kładzione można podawać na różne sposoby. Wyśmienicie smakują zarówno z cukrem i twarożkiem, jak i w zupach czy jako dodatek do mięs. Kluczem do uzyskania idealnej konsystencji są proporcje. Sprawdź, jakich składników potrzeba, by kluski rozpływały się w ustach.
Nie masz pomysłu na obiad? jeżeli znudziły ci się już dania z makaronem, ziemniakami lub kaszą, to zamień je na tradycyjne kluski kładzione. Wiele osób zapomniało już o tym przepisie, choć część z nas zajadała się nimi w dzieciństwie. To świetny pomysł na obiad, ponieważ doskonale smakuje i jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzeba tylko czterech składników. Sprawdź, jak zrobić kluski kładzione.


REKLAMA


Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?


Co zrobić, żeby kluski kładzione były miękkie? Pomysł na domowy obiad
Do przygotowania klusek kładzionych potrzeba tylko mąki, jajka, soli oraz wody lub mleka. Ostatni składnik dobieramy w zależności od tego, jaki obiad chcemy przygotować. jeżeli kluski mają być dodatkiem do zup lub mięs, to wybieramy wodę. jeżeli jednak chcemy zrobić danie na słodko, lepiej sprawdzi się mleko - dzięki niemu kluski będą bardziej puszyste i aksamitne. Ogromne znaczenie mają również proporcje. Zbyt duża ilość mąki sprawi, iż kluski wyjdą twarde. Należy dodawać ją powoli do ciasta, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gęsta i pojawią się na niej bąble, to znaczy, iż nie potrzeba więcej produktu.
Zobacz też: Rozpuść w wodzie i wymocz w tym sadzonkę. Ten prosty ukorzeniacz pewnie masz już w swojej kuchni


Jak się robi kluski kładzione? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania klusek kładzionych, to:


szklanka mąki pszennej tortowej,
duże jajko,
120 mililitrów mleka lub wody,
szczypta soli,
opcjonalnie do podania: masło, cukier, twaróg.


Jaki jest najprostszy przepis na kluski śląskie? Instrukcja krok po kroku


Na początek przelewamy mleko lub wodę do miski. jeżeli robimy kluski na słodko, to wybieramy mleko, natomiast do wersji wytrawnej lepiej sprawdzi się woda.
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko dodajemy do miski z płynem, a białko umieszczamy w osobnym naczyniu.
Żółtko i mleko (lub wodę) dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając masę - ciasto powinno być gładkie i pozbawione grudek.
Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, a następnie przekładamy ją do ciasta i ostrożnie wszystko mieszamy.
Do garnka wlewamy wodę, wstawiamy ją na kuchenkę, a gdy zacznie się gotować, dodajemy płaską łyżeczkę soli. Następnie nabieramy na łyżkę porcję ciasta i delikatnie wkładamy ją do wrzątku. Gdy wszystkie kluski znajdą się w wodzie, gotujemy je przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aby się nie zlepiły. Gdy będą gotowe, wyławiamy je łyżką cedzakową.


Tak przygotowane kluski najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu. Można je podać na przykład z masłem i cukrem lub serem białym.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału