Siostra Anastazja Pustelnik to dla wielu osób prawdziwa inspiracja w kwestii gotowania. W jej książkach kucharskich można znaleźć wiele ciekawych przepisów na każdą okazję, nie tylko na obiady, ale też smaczne przekąski. Jedną z nich, która doskonale sprawdza się o tej porze roku, są grzybki marynowane. Sprawdź, jak je przygotować i jakie przyprawy dodać, aby wydobyć z leśnych skarbów pełnię smaku i aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!
Jak przygotować grzyby do marynaty? Trzeba dobrze je wyczyścić
Sezon na grzyby można już uznać za rozpoczęty, dlatego zalanie ich dobrą marynatą będzie świetnym pomysłem na przekąskę. Do tego przepisu sprawdzają się różne rodzaje grzybów, między innymi borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze, koźlarze, gąski i opieńki. Bez względu na to, które wybierzemy, nie możemy zapomnieć o ich wyczyszczeniu. Samo opłukanie pod wodą nie wystarczy. Najlepiej dzięki gąbki lub pędzelka dokładnie oczyścić każdy grzyb z resztek ziemi, piasku i trawy, aby później w marynacie nie trafiła nam się przykra niespodzianka. Warto też przeciąć każdy kapelusz oraz trzonki i sprawdzić, czy w środku nie ma robaków.
Zobacz też: Piękna roślina na balkon i do domu. Jej fioletowe gałązki mogą osiągać choćby 120 cm długości
Grzyby marynowane: zalewa. Jakie składniki przygotować?
Składniki, jakich będziemy potrzebować do zalewy, to:
ulubione grzyby (na przykład podgrzybki, kurki, maślaki),
750 mililitrów wody,
2 cebule,
liść laurowy,
ziele angielskie,
ziarna gorczycy białej,
łyżka soli,
250 mililitrów octu,
łyżka cukru.
Przepis na najlepsze grzyby marynowane. Instrukcja krok po kroku
Na początek dokładnie czyścimy grzyby i opłukujemy je pod zimną wodą. Większe okazy należy pokroić na małe kawałki.
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy ją na kuchenkę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do środka grzyby i gotujemy je przez około 5 minut.
Po 5 minutach wyławiamy grzyby z wrzątku, odsączamy je na sicie i opłukujemy zimną wodą.
W międzyczasie dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki, w których będziemy robić zalewę.
Do każdego naczynia wrzucamy ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy białej oraz po jednym liściu laurowym. Następnie wkładamy do środka ugotowane grzyby.
Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka. Wrzucamy ją do osobnego garnka, dodajemy sól, cukier i zalewamy wszystko wodą. Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Gorącą zalewę przelewamy do słoików z pozostałymi składnikami. Naczynia szczelnie zakręcamy, obracamy do góry dnem i pozostawiamy je tak na około 20 minut. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy w wodzie przez kolejne 15 minut.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.