Przepis na duńskie Kringle | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ten duński Kringle jest pełen migdałowego smaku, pieczony na złoty kolor, a następnie skropiony polewą waniliową. Można to zjeść na śniadanie lub deser i każdy będzie zachwycony!

Uwielbiam pysznego pieczonego duńczyka. Sprawdź więcej moich ulubionych, takich jak ten serowy duński, ten jabłkowy duński lub ten pyszny truskawkowy serowy duński!

Co to jest duński Kringle?

Duński Kringle to pyszne ciasto pochodzące z Danii. Robi się go z maślanego ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem. Ciasto formuje się w owal (w tym przepisie jest ich 2!), piecze się na złoty kolor, a następnie posypuje waniliowym lukrem ze słodkich migdałów.

Ten duński Kringle jest naśladowcą klasycznego Kringle, który Trader Joe’s sprzedaje w okresie świąt Bożego Narodzenia! Moje dzieci szaleją na punkcie tego przysmaku, a jeżeli będą miały szczęście, mogą zjeść go na deser lub śniadanie! Musisz spróbować. Uwielbiam używać w tym przepisie mojego domowego marcepanu, aby był jeszcze smaczniejszy!

Składniki na duński kringle

Te składniki są klasyczne i pewnie większość z nich masz w swojej spiżarni! Sprawdź kartę przepisu na dole postu, aby zapoznać się ze wszystkimi dokładnymi pomiarami.

Ciasto

  • Mąka do wypieku chleba: Dzięki temu duński Kringle ma idealną konsystencję.
  • Cukier: To właśnie sprawia, iż ​​przepis jest słodki!
  • Aktywne suche drożdże: 1 opakowanie to odpowiednia ilość!
  • Sól: Sól podkreśla wszystkie walory smakowe ciasta.
  • Masło: W tym przepisie używam niesolonego masła. Przechowuj go w lodówce, aby pozostał zimny do momentu użycia.
  • Mleko: W tym przepisie używam pełnego mleka.
  • Jajko: Pomoże to związać wszystkie składniki w całość.

Pożywny

  • Marcypan: Możesz zrobić to od podstaw, korzystając z tego przepisu na marcepan, lub możesz kupić gotowe w sklepie, aby zaoszczędzić czas!

Mycie jajek

  • Białko jaja i woda: Zmieszanie tych dwóch składników spowoduje powstanie masy jajecznej, która sprawi, iż duński Kringle będzie ładny i złocistobrązowy.

Lukier

  • Cukier puder: Tworzy to słodki smak, który łatwo się rozpuszcza, dzięki czemu jest przyjemny i kremowy.
  • Woda: Pomaga to zamienić cukier w glazurę.
  • Ekstrakt z wanilii i migdałów: Nadają one smak lukierowi, dodając mu migdałowego smaku.
  • Krojone migdały: Są one opcjonalne i można je wykorzystać jako dodatek do duńskiego Kringle.

Jak zrobić duński kringle w domu

Z tego przepisu powstają DWA kringle, więc idealnie nadaje się do serwowania tłumu. Możesz choćby przygotować ciasto wcześniej i upiec je na świeżo, gdy będziesz gotowy!

Zrób ciasto

  1. Wymieszaj suche składniki z masłem: W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Wlać mieszaninę mąki wraz z pokrojonym w kostkę masłem do robota kuchennego wyposażonego w nasadkę nożową.
  2. Puls: Poruszaj robotem kuchennym, aż masło zostanie równomiernie rozłożone i prawie rozdrobnione. Powinieneś przez cały czas widzieć małe kawałki masła.
  3. Łączyć: W dużej misce wymieszaj mleko i jajko. Do płynnych składników dodać mąkę i dzięki drewnianej łyżki, sztywnej szpatułki lub rąk dokładnie wymieszać mokre i suche składniki.
  4. Ugniataj i schładzaj: Ciasto zagnieść i uformować w długi prostokąt. Ciasto przekrój wzdłuż na pół. Ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  5. Rozwałkuj ciasto: Gdy ciasto ostygnie, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni i dzięki wałka do ciasta rozwałkuj każdą część ciasta na długi prostokąt o wymiarach około 6 na 24 cale.

Dodaj nadzienie

  1. Przygotowanie: Podczas gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i przygotuj 2 blachy do pieczenia, wykładając je papierem pergaminowym.
  2. Rolada marcepanowa: Marcepan przekrój na pół, każdą połówkę rozwałkuj na długość ciasta i lekko rozbij. Na każdą część ciasta włóż marcepan. jeżeli po spłaszczeniu jest trochę za długie, można je przyciąć, aby zmieściło się w cieście.
  3. Zginać: Złóż jedną stronę ciasta na marcepan i pozostałą część ciasta na wierzchu, używając odrobiny wody, aby zabezpieczyć szew. Odwróć kringle na drugą stronę, aby szew znalazł się na dole.
  4. Uformuj owal: Z każdej długości kringle uformuj owal, łącząc końce w taki sposób, aby jedna strona łączyła się z końcem drugiej i uszczelnij szew odrobiną wody. (Moje owale miały wymiary około 12 na 9 cali od najdłuższego do najszerszego punktu).
  5. Upiec: Umieść każde kringle na osobnej blasze, posmaruj jajkiem wierzch każdego kringle i piecz je pojedynczo przez 20-25 minut, aż kringle będą złotobrązowe. Trzymaj kringle w lodówce do czasu upieczenia.

Zrób glazurę

  1. Śmigać: Gdy kringle będą całkowicie upieczone, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną do temperatury pokojowej. Gdy ostygną, przygotuj lukier, mieszając w średniej misce cukier puder, wodę, migdały i ekstrakt waniliowy.
  2. Drizzle: Po ostygnięciu kringli posmaruj lukrem każdy kringle, posyp pokrojonymi migdałami na wierzchu i gotowe!

Wariacje

Ten duński Kringle jest tak pyszny, jak jest, ale możesz go łatwo zmienić, aby przygotować go według własnego uznania!

  • Zmień wypełnienie: Ten kringle to klasyczny migdałowy kringle, ale możesz wykazać się kreatywnością i użyć innych nadzień, takich jak nadzienie do ciasta wiśniowego, nadzienie do szarlotki, dynia, sernik i wiele więcej!
  • Oszczędzaj czas: jeżeli nie masz czasu, zamiast domowego marcepanu możesz użyć marcepanu kupionego w sklepie.

Przechowywanie resztek

Ten duński Kringle może wystarczyć na kilka dni (jeśli nie zjesz go w całości w ciągu jednego wieczoru!), a oto, jak możesz go odpowiednio przechowywać.

  • Przechowywanie pieczonego duńskiego Kringle: Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 4 dni lub w lodówce przez tydzień.
  • Czy mogę to zrobić wcześniej? Tak! Kringle można złożyć i przechowywać w lodówce pod przykryciem przez noc, a następnego dnia upiec świeże.

Więcej pysznych przepisów na migdały do ​​wypróbowania!

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

Zrób ciasto

  • W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Wlać mieszaninę mąki wraz z pokrojonym w kostkę masłem do robota kuchennego wyposażonego w nasadkę nożową.

  • Poruszaj robotem kuchennym, aż masło zostanie równomiernie rozłożone i prawie rozdrobnione. Powinieneś przez cały czas widzieć małe kawałki masła.

  • W dużej misce wymieszaj mleko i jajko. Do płynnej masy dodać mąkę i drewnianą łyżką, sztywną szpatułką lub rękami dokładnie wymieszać mokre i suche składniki.

  • Ciasto zagnieść i uformować w długi prostokąt. Ciasto przekrój wzdłuż na pół. Ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Gdy ciasto ostygnie, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni i dzięki wałka do ciasta rozwałkuj każdą część ciasta na długi prostokąt o wymiarach około 6 na 24 cale.

Dodaj nadzienie

  • Podczas gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i przygotuj 2 blachy do pieczenia, wykładając je papierem pergaminowym.

  • Marcepan przekrój na pół, każdą połówkę rozwałkuj na długość ciasta i lekko rozbij. W każdą część ciasta włóż marcepan. jeżeli po spłaszczeniu okaże się trochę za długi, możesz go przyciąć, aby zmieścił się w cieście.

  • Złóż jedną stronę ciasta na marcepan i pozostałą część ciasta na wierzchu, używając odrobiny wody, aby zabezpieczyć szew. Odwróć kringle na drugą stronę, aby szew znalazł się na dole.

  • Z każdej długości kringle uformuj owal, łącząc końce w taki sposób, aby jedna strona łączyła się z końcem drugiej i uszczelnij szew odrobiną wody. (Moje owale miały wymiary około 12 na 9 cali od najdłuższych do najszerszych punktów).

  • Umieść każde kringle na osobnej blasze, posmaruj jajkiem wierzch każdego kringle i piecz je pojedynczo przez 20-25 minut, aż kringle będą złotobrązowe. Trzymaj kringle w lodówce do czasu upieczenia.

Zrób glazurę

  • Gdy kringle będą całkowicie upieczone, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną do temperatury pokojowej. Gdy ostygną, przygotuj lukier, mieszając w średniej misce cukier puder, wodę, migdały i ekstrakt waniliowy.

  • Gdy kringle ostygną, posmaruj je lukrem, a wierzch posyp posiekanymi migdałami i ciesz się smakiem!

Przechowuj kringle w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 4 dni lub w lodówce do tygodnia.
Kringle można złożyć i przechowywać w lodówce pod przykryciem przez noc, a następnego dnia upiec świeże.
Zamiast domowego marcepanu można użyć marcepanu kupowanego w sklepie.
Ten przepis dotyczy klasycznego kringle migdałowego, ale możesz wykazać się kreatywnością i użyć innych nadzień, takich jak wiśniowe, klonowe, dyniowe, sernikowe i nie tylko!

Kalorie: 257kcalWęglowodany: 29GBiałko: 4GTłuszcz: 14GTłuszcz nasycony: 5GTłuszcz wielonienasycony: 2GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6GTłuszcze trans: 0,3GCholesterol: 28mgSód: 171mgPotas: 88mgBłonnik: 1GCukier: 19GWitamina A: 256j.mWitamina C: 0,001mgWapń: 25mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału