Domowy chleb powinien zrobić każdy choć raz w życiu. Niezwykle pyszny, chrupiący, idealnie pasujący do kanapek z czymkolwiek tylko sobie zamarzymy. Warto jednak trochę poeksperymentować. Wariacji na temat chleba jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest domowy chleb z miętą. Smakuje naprawdę obłędnie, a twoi goście będą zaskoczeni takim połączeniem.
Chleb to dla wielu z nas nieodłączny element dnia. Często jemy go w formie kanapek, ale też jako dodatek do zup czy sosów. Można rzec, iż nigdy się nie nudzi. Nie przeszkadza to jednak w tym, by zrobić go samodzielnie i to całkowicie inaczej niż głosi tradycyjna receptura. Jak zrobić chleb z miętą i jak smakuje takie połączenie? Odpowiadamy.
Przepis na domowy chleb. Dodatek tych liści nadaje mu wyjątkowy smak
Chleb z miętą może dla wielu wydawać się absurdalnym przepisem. Smak, który nadają te liście, jest jednak wyjątkowy. Dzięki nim chleb jest o wiele świeższy i w pewien sposób orzeźwiający. Jak zatem zrobić chleb z miętą? Lista składników nie jest długa, a przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- 1,5 szklanki wody,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 25 gramów świeżych drożdży,
- 15 gramów suchego zakwasu żytniego,
- 150 gramów mąki żytniej,
- 350 gramów maki pszennej,
- pół szklanki wybranych ziaren — na przykład słonecznika czy dyni,
- 3/4 łyżki soli,
- 2 łyżki oleju,
- garść świeżej mięty.
Sprawdź również: Wydali ponad 110 tys. zł na wesele. To, co zrobili ich goście jest obrzydliwe
Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels
Chleb z miętą — przepis. Jest obłędny
Sposób przygotowania:
- Miętę siekamy bardzo drobno, a następnie wsypujemy do miski wraz z innymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy, by się połączyły.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie je zagniatamy.
- Przygotowujemy formę. Świetnie sprawdzi się na przykład keksówka, ale i zwykła blacha. Wykładamy ją papierem do pieczenia, by ciasto na chleb nie przywarło do spodu formy.
- Wlewamy ciasto do blachy, a następnie posypujemy ziarnami po wierzchu.
- Pieczemy w 200 stopniach góra-dół z termoobiegiem przez 45 minut. jeżeli nie chcemy używać termoobiegu, musimy poświęcić na pieczenie chleba z miętą około godziny. Smacznego!
Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels