Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels


Domowy chleb powinien zrobić każdy choć raz w życiu. Niezwykle pyszny, chrupiący, idealnie pasujący do kanapek z czymkolwiek tylko sobie zamarzymy. Warto jednak trochę poeksperymentować. Wariacji na temat chleba jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest domowy chleb z miętą. Smakuje naprawdę obłędnie, a twoi goście będą zaskoczeni takim połączeniem.

Chleb to dla wielu z nas nieodłączny element dnia. Często jemy go w formie kanapek, ale też jako dodatek do zup czy sosów. Można rzec, iż nigdy się nie nudzi. Nie przeszkadza to jednak w tym, by zrobić go samodzielnie i to całkowicie inaczej niż głosi tradycyjna receptura. Jak zrobić chleb z miętą i jak smakuje takie połączenie? Odpowiadamy.

Przepis na domowy chleb. Dodatek tych liści nadaje mu wyjątkowy smak

Chleb z miętą może dla wielu wydawać się absurdalnym przepisem. Smak, który nadają te liście, jest jednak wyjątkowy. Dzięki nim chleb jest o wiele świeższy i w pewien sposób orzeźwiający. Jak zatem zrobić chleb z miętą? Lista składników nie jest długa, a przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 15 gramów suchego zakwasu żytniego,
  • 150 gramów mąki żytniej,
  • 350 gramów maki pszennej,
  • pół szklanki wybranych ziaren — na przykład słonecznika czy dyni,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • garść świeżej mięty.

Sprawdź również: Wydali ponad 110 tys. zł na wesele. To, co zrobili ich goście jest obrzydliwe

Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels

Chleb z miętą — przepis. Jest obłędny

Sposób przygotowania:

  1. Miętę siekamy bardzo drobno, a następnie wsypujemy do miski wraz z innymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy, by się połączyły.
  2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie je zagniatamy.
  3. Przygotowujemy formę. Świetnie sprawdzi się na przykład keksówka, ale i zwykła blacha. Wykładamy ją papierem do pieczenia, by ciasto na chleb nie przywarło do spodu formy.
  4. Wlewamy ciasto do blachy, a następnie posypujemy ziarnami po wierzchu.
  5. Pieczemy w 200 stopniach góra-dół z termoobiegiem przez 45 minut. jeżeli nie chcemy używać termoobiegu, musimy poświęcić na pieczenie chleba z miętą około godziny. Smacznego!

    Przepis na domowy chleb, którym zaskoczysz gości. Dodaj garść tych liści. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału