Przepis na domowe podlaskie pączki
Przepis na domowe podlaskie pączki przysłała nam czytelniczka pani Alina z Brańska. Oto on:
Domowe pączki: składniki
- 1 kg mąki pszennej,
- 10 dag świeżych drożdży,
- 150 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 6 żółtek,
- 5 łyżek oliwy
- 100 g masła,
- 30 ml spirytusu,
- małe opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli.
A także konecznie:
smalec do smażenia,
dżem (według upodobań smakowych) , wiśnie wydrylowane lub marmolada z różą do nadzienia, cukier puder do obsypania.
Przepis na tradycyjne domowe pączki. Wykonanie:
Przygotowowujemy rozczyn:
drożdże rozpuścić z połową cukru w letnim mleku. Wymieszać z 1/2 kg mąki. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
Następnie mikserem utrzeć żółtka z resztą cukru. Dodać oliwę, masło, cukier waniliowy, sól i spirytus, aby ciasto nie wchłaniało oleju podczas smażenia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki i utarte żółtka z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto na pączki aż będzie gładkie i lśniące.
Następnie wyrabianie ciasta poprzez naciąganie go ręką. Trzeba naciągnąć około 600 razy. Kiedy ciasto na pączki jest już wyrobione (lśniące i odstaje od ręki) trzeba ponownie pozostawić je w ciepłym miejscu.
Musi stać przykryciem do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Rozwałkować porcje ciasta na grubość około jednego 1 centymetra.
Podzielić je na dwie części. Na jednej szklanką lekko odcisnąć krążki.
Nakładać na środek każdego krążka pokrojoną w kostkę marmoladę wielkości kostki cukru, lub tyle samo dżemu czy wiśni.
Przykryć drugą połową ciasta i wycinać szklanką, tak, aby marmolada była w samym środku pączka.
Zostawić na kilka minut, aby jeszcze wyrosły. Smażyć pączki w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem. Można też polać lukrem.