Przepis na domowe podlaskie pączki

podlaskie24.pl 1 rok temu

Przepis na domowe podlaskie pączki

Przepis na domowe podlaskie pączki przysłała nam czytelniczka pani Alina z Brańska. Oto on:

Domowe pączki: składniki

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 10 dag świeżych drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 g masła,
  • 30 ml spirytusu,
  • małe opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

A także konecznie:

smalec do smażenia,

dżem (według upodobań smakowych) , wiśnie wydrylowane lub marmolada z różą do nadzienia, cukier puder do obsypania.

Przepis na tradycyjne domowe pączki. Wykonanie:

Przygotowowujemy rozczyn:

drożdże rozpuścić z połową cukru w letnim mleku. Wymieszać z 1/2 kg mąki. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.

Następnie mikserem utrzeć żółtka z resztą cukru. Dodać oliwę, masło, cukier waniliowy, sól i spirytus, aby ciasto nie wchłaniało oleju podczas smażenia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki i utarte żółtka z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto na pączki aż będzie gładkie i lśniące.

Następnie wyrabianie ciasta poprzez naciąganie go ręką. Trzeba naciągnąć około 600 razy. Kiedy ciasto na pączki jest już wyrobione (lśniące i odstaje od ręki) trzeba ponownie pozostawić je w ciepłym miejscu.

Musi stać przykryciem do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Rozwałkować porcje ciasta na grubość około jednego 1 centymetra.

Podzielić je na dwie części. Na jednej szklanką lekko odcisnąć krążki.

Nakładać na środek każdego krążka pokrojoną w kostkę marmoladę wielkości kostki cukru, lub tyle samo dżemu czy wiśni.

Przykryć drugą połową ciasta i wycinać szklanką, tak, aby marmolada była w samym środku pączka.

Zostawić na kilka minut, aby jeszcze wyrosły. Smażyć pączki w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem. Można też polać lukrem.

Idź do oryginalnego materiału