Przepis ma ponad 100 lat. Te pierogi biją na głowę choćby ruskie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierogi (Wikimedia Commons)


Pierogi od zawsze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i wakacjami u babci. Proste danie, za którym szalało wiele osób. Mieliśmy ruskie, z twarogiem, mięsem lub z kapustą i grzybami. Teraz mamy dla was coś szczególnego. Poznajcie wspaniały przepis na pierogi, który ma aż 100 lat.

Na jednej porcji chyba się nie skończy. Ta babcina receptura zawróci wam w głowie. jeżeli macie dość tradycyjnych pierogów (co jest dziwne, bo one nigdy się nie nudzą), to ten przepis pokochacie. Sto lat temu świecił tryumfy, więc czemu nie mogłoby być tak teraz?

Te pierogi mają 100 lat. Przestrzegajcie zasad, a wyjdą jak u babci

Już samo przygotowanie pokazuje, iż znacznie różnią się one od pierogów, które znamy. W środku znajdziemy bowiem pewien składnik, który często pojawia się na śniadaniu. Są to jajka ze szczypiorkiem. To nie jest jedyna rzecz, która w tej recepturze was zaskoczy. Ciasto, które otula farsz, dzięki jednemu trikowi jest wyjątkowe. Trzeba moczyć je przez godzinę w rozpuszczonym maśle. To sprawi, iż pierogi będą miały idealną konsystencję.

Myślicie, iż to już wszystko? Nic bardziej mylnego! Tych pierogów nie lepimy w tradycyjny sposób. Zapomnijcie o tym. Zwijacie je, w taki sam sposób jak krokiety.

Pierogi (Wikimedia Commons)

Przygotowywanie tych pierogów to bułka z masłem

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek),
  • 600 ml wody,
  • kostka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pęczek szczypiorku z dymką,
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Wykonanie

  1. Zacznijcie od przesiania mąki i połączenia jej z ciepłą wodą i solą. Wyrabiajcie, aż powstanie gładka i jednolita masa. Przełóżcie ją do miski, zakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 10 minut.
  2. Roztopcie masło i przełóżcie je do żaroodpornego naczynia.
  3. Ciasto podzielcie na kilkanaście części i uformujcie z nich kulki. Spłaszczcie je i włóżcie do roztopionego masła. Całość przykryjcie folią i odstawcie na 60 minut.
  4. Ugotowane jajka pokrójcie w drobną kostkę, a szczypiorek posiekajcie i podsmażcie na oleju do miękkości. Obydwa składniki połączcie ze sobą i doprawcie.
  5. Ciasto na pierogi wyciągnijcie z naczynia z masłem. Każdy kawałek cienko rozwałkujcie i połóżcie na niego farsz. Zwińcie je jak krokiety lub gołąbki.
  6. Danie pieczcie w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Idź do oryginalnego materiału