Przedwojenny przepis na faszerowane jajka. Zachwyt rodziny gwarantowany

pysznosci.pl 1 rok temu

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jaj. jeżeli znudziły ci się już jajka z farszem pieczarkowym, ze szczypiorkiem, łososiem czy awokado, sięgnij do tradycyjnej przedwojennej polskiej kuchni. Wtedy na wielkanocnych stołach królowały panierowane jajka faszerowane w całości. Są naprawdę pyszne!

Przepis na jajka w chrupiącej skorupce, wypełnione pysznym nadzieniem ze szczypiorkiem i koperkiem pochodzi z książki Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej „Kuchnia Polska” z 1939 roku. Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów, postanowiła nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę. Do farszu, wzorem Marii Monatowej, dodała masło i parmezan. Jajka w takim wydaniu będą doskonałą wielkanocną przystawką. Przepięknie prezentują się na stole i smakują naprawdę wyśmienicie.

Przepis na jajka faszerowane w całości nie jest trudny ani pracochłonny, pamiętajcie jednak, iż ta przystawka najlepiej smakuje na ciepło. Wówczas panierka będzie chrupała aż miło. Podajcie takie jajka podczas wielkanocnego śniadania w swoim domu. Zachwyt rodziny gwarantowany. Przekonajcie się sami! Na blogu Królestwo Garów znajdziecie także świetny przepis na budyń z jaj. Ten przepis również pochodzi z dawnej polskiej kuchni.

Jajka faszerowane w całości – przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku,
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • sól, pieprz,
  • 2 surowe białka,
  • mąka pszenna,
  • spora garść bułki tartej,
  • spora garść tartego twardego sera typu parmezan,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jajka faszerowane w całości? Przekonajcie się, jakie to proste! Na początek ugotowane na twardo jajka należy obrać ze skorupek. Następnie zetnij wierzchołek każdego jajka.
  2. Przy pomocy końcówki małej łyżeczki delikatnie wyjmij żółtka. Wybrane żółtka wymieszaj z zieleniną. Dodaj roztopione masło, dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  3. Nadzieniem wypełnij jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryj ściętym wierzchołkiem. Jajka obtocz w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem.
  4. Smaż jajka w głębokim tłuszczu. Gotowe!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału