Swego czasu spłaszczone ziemniaki były hitem Internetu. Nic dziwnego, tak przygotowane ziemniaczki (szczególnie młode) smakują wyśmienicie. Są niewiarygodnie chrupiące z wierzchu i mają delikatny, kremowy środek. Można je podać z ulubionymi dodatkami jako przekąskę lub zaserwować do kotletów i surówki.
Na obiad, ciepłą kolację czy imprezę ze znajomymi polecamy prosty przepis na spłaszczone ziemniaki z dodatkiem guacamole i sera feta. Na przednówku, kiedy tęsknimy za świeżymi warzywami, takie spłaszczone ziemniaki z kolorowymi dodatkami przybliżą nam powiew cieplejszych dni. Nie traktujcie jednak tego dania dosłownie. Nie musicie ściśle trzymać się przepisu, możecie popuścić wodze kulinarnej fantazji i zaszaleć z ulubionymi dodatkami i przyprawami. A więc do dzieła!
Spłaszczone ziemniaki z piekarnika na pierwszy rzut oka wyglądają jak niewielkie kanapki. Kolorowe, pachnące i pyszne – to doskonały pomysł, aby pozornie banalne ziemniaki podać nieco oryginalniej. Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy, choćby dzieci wspierane przez dorosłego
– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.
Zobacz także: Proste i szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną
Spłaszczone ziemniaki z piekarnika
Składniki:
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- 150 g sera feta
- 2 awokado
- 2-3 większe ząbki czosnku
- oliwa do posmarowania ziemniaków
- limonka lub ewentualnie cytryna
- sól, świeżo mielony pieprz, mielony suszony czosnek – do smaku
- dodatki: pomidorki, świeża papryczka chili, ogórek, zielenina
- opcjonalnie: jalapeno w zalewie
Sposób przygotowania:
- Jeśli wykorzystujesz do tego dania stare ziemniaki, wybierz bulwy w miarę wielkości, zdrowe, bez wyrastających kiełków. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj bez obierania. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw na jakiś czas, aby nieco przestygły.
- Przygotuj większą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ugotowane i osuszone ziemniaki układaj na blasze i zgniataj je na płasko. Ja używam do tego celu szklanki lub kubka. Nie zgniataj ich jednak za bardzo, bo się rozpadną.
- Każdy ziemniak posmaruj oliwą i przypraw lekko solą, pieprzem i zmielonym, suszonym czosnkiem.
- Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zapiekaj, aż delikatnie zrumienią się na brzegach. Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj dodatki.
- Zacznij od guacamole. Czosnek obierz, posiekaj drobno, a potem rozetrzyj z odrobiną soli. Przekrój każde awokado na pół i wyjmij pestkę. Następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ, oddzielając go od skórki. Od razu skrop go sokiem z limonki (lub ewentualnie cytryny), aby nie ściemniał.
- Do rozgniecionego awokado dodaj roztarty z solą czosnek i wymieszaj dokładni. Po spróbowaniu możesz dodać więcej soli i soku z limonki.
- Ser typu feta pokrusz. Zieleninę (listki sałaty, natkę pietruszki, szpinak – to wszystko, co lubisz) wypłucz i dokładnie osusz. Ostrą papryczkę pokrój w plasterki lub posiekaj w kostkę.
- Upieczone ziemniaczki wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek lub talerze. Na każdy ziemniak nakładaj guacamole lub pokruszoną fetę. Możesz również nakładać jedno i drugie. Udekoruj swoimi dodatkami i od razu podawaj. Smacznego!
Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce: