Przechowuj chleb w ten sposób podczas upałów. Dzięki temu nie spleśnieje

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels


Latem w okresie grillowym kupujemy większe ilości pieczywa. Zdarza się jednak, iż nie jesteśmy w stanie przejeść kupionego chleba czy bułek. Jest jednak sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia. Warto poznać ten trik, za pomocą którego pieczywo nie spleśnieje.

Chleb to pieczywo, które większość z nas je każdego dnia. Nie może więc zabraknąć go w domu. Czasem jednak jemy oczami, a skutkiem tego jest nadwyżka żywności, która może się gwałtownie popsuć. Jak radzić sobie z nadmiarem chleba podczas upałów? Na to należy zwrócić uwagę, jeżeli nie chcemy, by trafił do kosza.

Jak przechowywać chleb podczas upałów? Dzięki temu trikowi nie będzie pleśnieć tak szybko

Marnowanie żywności to bardzo zły nawyk. Należy więc robić wszystko, by tak się nie działo. Ważne jest zatem poznanie trików, które pozwolą przedłużyć przydatność produktów, które gwałtownie się psują. Jednym z nich jest właśnie pieczywo. Podczas upałów nie tylko czerstwieje, ale i szybciej pleśnieje. Przede wszystkim chleb należy przechowywać w chlebaku bez foliowej reklamówki czy woreczka. Aby był jeszcze dłużej świeży, należy przechowywać go w ceramicznym chłodniku.

Sprawdź również: Dodaj do wody składnik, który masz w lodówce albo w szafce. Kilogramy polecą, jak szalone

Masz za dużo chleba i miejsce w zamrażarce? Ten patent sprawdzi się doskonale

Warto jednak mieć na uwadze, iż sposoby te są uzależnione od rodzaju pieczywa. Chleb kupiony w supermarkecie, najczęściej krojony, należy zamrozić, by się nie popsuł. Wyżej wymienione sposoby mogą być w takich przypadkach nieskuteczne. Nie warto więc bać się mrożenia chleba, ponieważ nie wpłynie to na jego smak. Zawsze możemy też wstawić chleb wyjęty z zamrażarki na jakiś czas do piekarnika. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę, a my będziemy mogli delektować się pysznymi kanapkami z kromką ciepłego chleba. Cała rodzina będzie zaskoczona tym, jak obłędnie smakuje.

Czytaj również: Polacy zwabieni urodzajem grzybów ruszyli do lasów. Jednak ekspert ostrzega

Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału