Mandarynki to małe, soczyste owoce, które są lubiane na całym świecie. Ich zapach kojarzy się nam głównie ze świętami, ale dostępne są w sklepach prawie przez cały rok. Jednak choćby w okresie nie zawsze udaje się wybrać smaczny i słodki okaz. Jest jednak pewien trik, za pomocą którego zbyt kwaśne mandarynki staną się słodkie i pyszne. Wypróbuj i sam się przekonaj!
Dlaczego warto jeść mandarynki?
Mandarynki są niezwykle zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami wirusowymi oraz łagodzi przebieg niektórych chorób. Dodatkowo zawierają także minerały tj. wapń, potas, magnez, żelazo, sód i cynk, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego jeżeli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, powinieneś regularnie sięgać po mandarynki.
Zdarza się jednak, iż kupione w sklepie owoce nie mają odpowiedniego smaku np. są zbyt kwaśne. Wtedy gwałtownie mija nam ochota na ich spożycie, a po pewnym czasie mandarynki nie nadają się już do spożycia. Od dzisiaj nie będzie to już stanowiło problemu. Poznaj trik dzięki, któremu mandarynki zmienią swój smak w zaledwie 10 minut.
Za kwaśny smak mandarynek odpowiedzialny jest kwas cytrynowy. Im więcej jest go w danym owocu tym będzie on bardziej kwaśny. o ile chcemy, aby mandarynki były słodkie i pyszne, musimy zmniejszyć stężenie tej substancji w owocach.
Jak to zrobić?
Zamiast wyrzucać zbyt kwaśne mandarynki do kosza, lepiej wrzuć je do ciepłej wody. Dobrze słyszysz! Wystarczy, iż przez 10 minut będziesz moczył mandarynki w wodzie o temperaturze 40 stopni Celcjusza, a następnie przełożysz je na chwilę do zimnej wody. Dzięki temu usuniesz nadmiar kwasu cytrynowego i tym samym zmienisz ich smak z kwaśnego na słodki.
Przed zakupem mandarynek ważne jest, aby zastosować się do kilku prostych wskazówek, żeby mieć pewność, iż wybrany owoc będzie w pełni dojrzały i smaczny.
Po pierwsze, zwróć uwagę na kształt mandarynek. Powinny być okrągłe, a nie spłaszczony. Po drugie, im bardziej intensywny pomarańczowy kolor skórki tym lepiej, ponieważ świadczy to o tym, iż owoc jest w pełni dojrzały i będzie słodki.
Kolejną istotną cechą jest wielkość owocu. Wybierz te niewielkie, ale ciężkie. Zwróć także uwagę na grubość skórki – powinna być cienka i lekko odchodzić od owocu. Najlepiej jest też powąchać mandarynkę – im bardziej intensywny zapach, tym prawdopodobnie będzie smaczniejszy.
Mamy nadzieję, iż z tymi wskazówkami kolejne zakupy będą OWOCNE!