Prosty trik lekarki na długie życie. Wszystko zależy od tego, od czego zaczynasz posiłek

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
53-letnia lekarka od lat przygląda się temu, jak dieta wpływa na zdrowie i długowieczność. Nie eliminuje ulubionych produktów. Jej sekret? Zwraca uwagę, w jakiej kolejności spożywa posiłki.
Doktor Suzanne Ferree od ponad dekady zagłębia sekrety zdrowego starzenia się. Jej głównymi przedmiotami badań jest długowieczność i wydajność. W praktyce skupia się więc na tym, aby nieść pomoc osobom w przedziale wiekowym 45-65 lat, aby odzyskały energię i były sprawne, jak najdłużej. W wywiadzie dla CNBC Make It przyznała, iż według niej "pacjenci [w średnim wieku - przyp. red.] jeżeli wprowadzą jakieś zmiany, mogą odnieść największy sukces".


REKLAMA


Zobacz wideo Katarzyna Bonda o książce, która zmieniła jej życie. "Pisałam ją w tajemnicy"


Jaki jest sekret długowieczności? Lekarka podzieliła się swoimi spostrzeżeniami
Ferree sama może być najlepszym przykładem, jak skuteczne są propagowane przez nią metody. Wdraża je w codziennym życiu. Łączy aktywność fizyczną, regenerację i świadome odżywianie. W jej rutynie znajduje się miejsce zarówno na tańczenie salsy, jak i na relaksujące wyjazdy medytacyjne w gronie przyjaciół. Jak podkreśla, sekretem długowieczności jest dla niej połączenie ruchu, relacji i spokoju.


Równie ważne jest też zrównoważone podejście do diety. 53-latka stara się, aby posiłki na jej talerzu były jak najbardziej kolorowe. Chętnie sięga po produkty pełnoziarniste i naturalne, tym samym unikając przetworzonej żywności.


Co jeść na długowieczność? Kolejność jedzenia odgrywa kluczową rolę
Według ekspertki liczy się nie tylko to, co jemy, ale w jaki sposób to robimy. - Kolejność spożywania posiłków ma znaczenie - podkreśliła. Ferree rekomenduje, aby w pierwszej kolejności sięgać przede wszystkim po warzywa. Następnie na naszej liście powinno znaleźć się białko, a na końcu węglowodany oraz napoje. Jaki rezultat osiągniemy? - Pomaga spowolnić wchłanianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do tak gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi - wyjaśniła.


jedzenie/dieta (fot. ilustracyjne)Yuliia Kaveshnikova/istock.com


Metoda ta określana jest przez specjalistów jako "sekwencjonowanie posiłków". Dietetyczka Jessica Hernandez zwróciła uwagę, iż taki sposób jedzenia może przynieść szczególne korzyści osobom z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, a także wszystkim, którzy chcą utrzymać stabilny poziom energii w ciągu dnia.
Idź do oryginalnego materiału