Co można zrobić z wiśni?
Sezon na wiśnie trwa od połowy lipca do końca sierpnia. Warto wykorzystać te pyszne owoce i zrobić z nimi np. domowe ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienity sernik z wiśniami na kruchym cieście. Taki wypiek idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Jestem zdecydowaną zwolenniczką serników przygotowywanych z samodzielnie zmielonego twarogu. Moim zdaniem mają lepszą konsystencję i bardziej wyrazisty smak. jeżeli jednak nie masz maszynki, możesz przecisnąć twaróg przez praskę, bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków czy po prostu kupić ser śmietankowy z wiaderka. Wiśnie trzeba wydrylować lub przeciąć na pół i wyjąć pestki.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszy sernik z wiśniami.
Przepis na sernik z wiśniami i kruszonką
Czas przygotowania: ok. 40 minut + 1 godzina pieczenia.
Porcja na: blaszkę 23 × 28 cm.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny,
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego,
- 250 g masła,
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub zapachu waniliowego do ciasta,
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni.
Sernik bez sera. To ciasto Cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
Szukasz pomysłu na ciasto, którym zaskoczysz swoich gości? Mam dla ciebie świetny przepis na sernik bez sera, czyli pyszne ciasto śmietanowiec, na kruchym kakaowym spodzie z puszystą masą, które w…
Jak zrobić dobry sernik z wiśniami na kruchym cieście?
- Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem.
- Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
- Odkrój 1/3 ciasta na kruszonkę, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Resztę ciasta schowaj do lodówki.
- Ser zmiel w maszynce razem z masłem.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser, proszek budyniowy, wanilię i zmiksuj.
- Dodaj białka i wymieszaj całą masę delikatnie łyżką.
- Rozwałkuj ciasto i wylep nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę serową.
- Na wierzchu ułóż wiśnie.
- Zmrożone ciasto zetrzyj na wierzch sernika.
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 1 godzinę.
- Gotowy sernik wystudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: