Sernik z jogurtów greckich – przepis na ciasto
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g jogurtów greckich w temperaturze pokojowej,
- 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru białego,
- 50 g masła.
Składniki na spód:
- 8-10 herbatników,
- 40 g masła.
Jak zrobić sernik z jogurtów greckich?
Przygotowanie:
- Herbatniki należy włożyć do blendera kuchennego z ostrzami w kształcie litery S. Należy je rozkruszyć na pył.
- Masło trzeba rozpuścić w rondelku i dolać do rozkruszonych ciastek.
- Całość ma osiągnąć konsystencję mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 22 centymetrów należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią herbatniki.
- Przy pomocy łyżki należy dokładnie rozłożyć i docisnąć ciastka tworząc spód.
- Białka należy oddzielić od żółtek. W dużej misce należy połączyć jogurt naturalny z żółtkami, mąką ziemniaczaną i rozpuszczonym masłem.
- Białka należy ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtkami.
- Masę na sernik trzeba ułożyć na spodzie z herbatników i dokładnie rozłożyć.
- Jak długo piec sernik z jogurtów greckich? Ciasto należy piec w 160° Celsjusza przez godzinę. Warto na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą, aby sernik był delikatny.
- Ciasto powinno wystygać przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Upieczony sernik z jogurtów greckich będzie kremowy i delikatny. W podobny sposób przygotowuje się sernik japoński.
Czytaj także: Sernik oreo bez pieczenia nie tylko dla dzieci. Obłędny przepis na sernik z mascarpone i kawałkami ciasteczek. Słodka uczta na Wielkanoc
Sernik na biszkopcie
Sernik z jogurtów greckich na herbatnikach to szybka wersja świątecznego deseru. Deser można także zrobić na własnoręcznie upieczonym biszkopcie. Można go także zrobić na podłużnych biszkoptach w stylu klasycznego włoskiego tiramisu.
Pomysł na sernik na zimno
Z jogurtów greckich można także zrobić sernik na zimno. W takim przypadku nie trzeba korzystać z piekarnika. Wystarczy w blaszce rozłożyć biszkopciki lub herbatniki, wylać masę z jogurtów greckich wymieszane z mlekiem i galaretką i wstawić do lodówki. Po stężeniu można wylać tężejącą galaretkę i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Taki sernik z jogurtów greckich będzie lekki i w konsystencji przypominał piankę. Zobacz, jak tani sernik na zimno zrobiła Agata Stankiewicz Sugar Lady.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: