Szukasz gorącego przysmaku na podwieczorek? Nie przeszkadza Ci, iż nie będzie to zdrowa przekąska? W takim razie trafiłeś we adekwatne miejsce! Dzisiaj wspólnie przygotujemy smażone ptysie serowe, które możesz mieć gotowe w 15 minut! Jak już wspomnieliśmy, nie jest to do końca zdrowa przekąska, ale jak to mówią, niezdrowe rzeczy smakują najlepiej i tak jest również w tym przypadku!
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą dobrocią? Więc załóż czapkę szefa kuchni, chwyć kuchenkę i zróbmy razem te smażone dukaty serowe!
Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!
Jeśli szukasz więcej dobroci, to koniecznie spróbuj tego orzechowego przysmaku!
Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą
Pyszny przepis na smażone ptysie serowe:
Co będzie potrzebne:
- 420 g zwykłej mąki
- 2 jajka
- 4 gałązki posiekanej natki pietruszki
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g startego sera cheddar
- 170 g sera bałkańskiego
- 1 łyżeczka soli
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania ze sobą jajek, mleka, cukru, sody, soli, pietruszki i obu serów. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę.
2) Wyrób gładkie ciasto. Aby ciasto się nie kleiło, można dodać dwie łyżeczki oleju.
3) Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką wałku do ciasta. Grubość powinna wynosić około 5 mm. Następnie, używając szklanki, uformuj pojedyncze dukaty.
4) Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.