Przepis na lukier cytrynowy
czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja na: udekorowanie 1 ciasta
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru ok. 170 g,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wrzątku.
Jak zrobić lukier cytrynowy?
- Do miseczki przesyp cukier puder.
- Dodaj sok z cytryny oraz wrzątek.
- Mieszaj łyżką lub specjalną drewnianą pałką do ucierania lukru.
- Ucieraj tak długo, aż lukier będzie lśniący, a pod palcem nie będzie wyczuwalny cukier.
- Jeśli uważasz, iż lukier jest za rzadki, to dodaj łyżeczkę cukru pudru i dalej ucieraj do pożądanej gęstości
- Jeśli uważasz, iż lukier jest za gęsty, to dodaj łyżeczkę przegotowanej wody lub soku z cytryny i ucieraj.
- Wykorzystaj lukier do ozdabiania wypieków zaraz po przygotowaniu, ponieważ będzie stopniowo robił się coraz bardziej twardy.
Jak zabarwić lukier?
Lukier świetnie sprawdza się do dekoracji wypieków. Warto go także dodatkowo zabarwić. Możesz w tym celu użyć gotowych spożywczych barwników lub sięgnąć po sprowadzone domowe sposoby:
- żółty lukier uzyskasz, dodając do masy odrobinę kurkumy,
- czerwony lukier zrobisz, dodając do masy odrobinę skoncentrowanego soku z malin, żurawiny lub wiśni,
- zielony lukier to zasługa dodania do masy odrobiny zmiksowanych liści mięty lub szpinaku.
- pomarańczowy lukier uzyskasz, dodając do niego odrobinę soku z marchewki.
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: