Prosty przepis na dżem z czereśni. Dodaj ten składnik, a zrobisz go o wiele szybciej

g.pl 2 dni temu
Jak się robi dżem z czereśni? Tradycyjny przepis mówi, iż wystarczy ugotować owoce z cukrem i gotowe. Sam proces zajmuje jednak sporo czasu, co może wiele osób zniechęcać. jeżeli marzy ci się domowy wyrób, ale nie chcesz stać godzinami przy kuchence, to dodaj jeszcze jeden składnik.
W czerwcu oficjalnie rozpoczynamy sezon na letnie owoce, między innymi czereśnie. Polacy je uwielbiają, ponieważ mają słodki smak i można z nich przygotować wiele pysznych dań, takich jak ciasta, konfitury i inne desery. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie czereśniowego dżemu. Dzięki temu zachowasz smak tych owoców na dłużej i będzie można się nim cieszyć przez wiele miesięcy. Przepis jest bardzo prosty.


REKLAMA


Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler


Jakie przetwory można zrobić z czereśni na zimę? Dżem będzie doskonałym pomysłem
W sklepach znajdziemy wiele gotowych produktów, jednak nic nie smakuje tak dobrze jak domowej roboty dżem. Świetnym pomysłem będzie wykorzystanie do niego czereśni, ponieważ powoli rozpoczynamy sezon na te smaczne owoce. Przygotowanie dżemu jest proste, ale warto wiedzieć, iż zajmuje trochę czasu. Owoce z cukrem muszą długo się gotować zanim w pełni zmiękną i zgęstnieją, jednak da się nieco przyśpieszyć ten proces. Wystarczy, iż dodamy odrobinę soku z cytryny. Zawiera ona pektyny, które działają jak naturalne zagęszczacze. Dzięki temu nie tylko poprawimy konsystencję dżemu, ale też zachowamy intensywny kolor czereśni.
Zobacz też: Prosty przepis na dżem truskawkowy. Dodaj ten nietypowy składnik. Smak będzie niepowtarzalny


Jak zrobić dżem z czereśni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania dżemu z czereśni, to:


kilogram świeżych czereśni,
500 gramów cukru,
2 łyżki soku z cytryny.


Jak zagęścić dżem z czereśni? Przepis krok po kroku


Na początek dokładnie myjemy czereśnie i usuwamy z nich ogonki oraz pestki. To bardzo istotny punkt, ponieważ trafiając na pestkę w dżemie można uszkodzić sobie zęby. Warto też sprawdzić, czy owoce nie są robaczywe.
Gotowe czereśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do momentu, aż puszczą soki. Gdy tak się stanie, ustawiamy na kuchence mały ogień i gotujemy całość, co pewien czas mieszając.
Gdy owoce zaczną mięknąć, dodajemy do nich sok z cytryny. Dzięki niemu czereśnie zachowają swój kolor i szybciej zgęstnieją.
Dżem gotujemy na średnim ogniu aż do momentu, gdy cukier zupełnie się rozpuści. Następnie zwiększamy moc palnika i doprowadzamy do wrzenia.
Po osiągnięciu wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy dżem na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Można sprawdzić konsystencję, wylewając odrobinę dżemu na zimny talerzyk - jeżeli nie rozlewa się, to znaczy, iż jest gotowy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału