Lato trwa w pełni, a to oznacza, iż w sklepach i na targach można znaleźć masę różnorodnych owoców. Są to nie tylko truskawki, czereśnie i poziomki, ale też czarne porzeczki. Ich cierpki posmak może niektórych zniechęcać do jedzenia, ale warto wiedzieć, iż doskonale nadają się na dżem. Mają w sobie dużo słodyczy, która świetnie sprawdzi się na jako dodatek do owsianki, na kanapkę lub choćby do mięs i serów. Jak przygotować dżem z czarnej porzeczki?
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem z czarnej porzeczki: adekwatności. Dlaczego warto zrobić dżem z tych owoców?
Czarna porzeczka to bardzo niedoceniany owoc na tle popularności truskawek czy borówek, a szkoda. Jest bogata w cenne składniki odżywcze, zawiera witaminy C, A, E oraz z grupy B, a także takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan. Ponadto czarne porzeczki są również źródłem wartościowych flawonoidów oraz kwasów tłuszczowych. Przygotowanie dżemu z tych owoców będzie zatem doskonałym pomysłem na lato. Samo gotowanie zajmuje sporo czasu, ale przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, smak domowego dżemu jest zdecydowanie lepszy od tego ze sklepu.
Zobacz też: Mączlik szklarniowy atakuje w ciszy. Zobacz, jak go przepędzić bez chemii. Prosty trik mojej babci
Dżem z czarnej porzeczki: przepis. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Do przygotowania dżemu potrzebujemy tylko dwóch składników. Są to:
kilogram czarnych porzeczek,
0,5 kilograma cukru.
Dżem z czarnej porzeczki gwałtownie gęstnieje, dlatego w tym wypadku nie potrzebujemy żadnych dodatkowych produktów ani soku z cytryny.
Jak długo gotować czarne porzeczki na dżem? Instrukcja krok po kroku
Najpierw zabieramy się za czyszczenie owoców. Przekładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i płuczemy przez około 10 minut. Po tym czasie wszystko osuszamy i odrywamy ogonki
Przygotowane porzeczki przekładamy do dużego garnka i dolewamy do nich odrobinę wody (1/3 szklanki). Całość gotujemy na minimalnym ogniu i czekamy, aż owoce puszczą sok.
Gdy porzeczki zgęstnieją, zasypujemy je cukrem i dokładnie wszystko mieszamy. Lekko zwiększamy moc palnika i gotujemy owoce tak długo, aż cukier w pełni się rozpuści. Wówczas wyłączmy kuchenkę i pozostawiamy całość do ostygnięcia.
Na drugi dzień ponownie wstawiamy garnek na kuchenkę. Gotujemy dżem przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, a gdy wyraźnie zgęstnieje, od razu przelewamy go do czystych i wyparzonych słoików.
Naczynia szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, a nakrętki się zassały. Następnie przykrywamy je ścierką i pozostawiamy na około 12 godzin do wystygnięcia. Tak przygotowany dżem można przechowywać w suchym i ciemnym miejscu choćby przez kilka miesięcy. Dzięki temu zachowamy smak porzeczek na długo.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.