Prosty przepis na biszkopt. Pięknie wygląda, jest idealnie wyrośnięty i puszysty. Jak zrobić biszkopt do tortu i ciast z kremem?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Biszkopt to pyszne ciasto, które stanowi bazę wielu tortów i wypieków z kremem. Powinien być wyrośnięty, puszysty i nie za suchy. Mam na to niezawodny sposób. Polecam przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. Jeden składnik dodawany do żółtek ma duże znaczenie. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt.

W skrócie

  • Najlepszy biszkopt do tortów. Sprawdzony przepis
  • Przepis na biszkopt
  • Jak zrobić biszkopt?
  • Ciasta na biszkopcie

Najlepszy biszkopt do tortów. Sprawdzony przepis

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, iż mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiem, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Zobacz w galerii, jak przygotować perfekcyjny biszkopt.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
Porcja na blaszkę o średnicy 24 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Najlepszy biszkopt do tortów. Sprawdzony przepis

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, iż mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiem, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Zobacz w galerii, jak przygotować perfekcyjny biszkopt.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
Porcja na blaszkę o średnicy 24 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić najprostszy i pyszny tort? Poznaj niezawodny przepis

Mam dla ciebie prosty przepis na pyszny tort z kremem i owocami, który uda się każdemu. Nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych ani posiadać drogiego sprzętu do dekoracji. Wszystko zrobisz…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Przepyszne ciasto krówka. Idealny wypiek na święta

Szukasz przepisu na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto? Proponuję przygotować pyszną krówkę na biszkopcie. To wyśmienite ciasto, które dodatkowo pozwoli nam wykorzystać białka. Przekonaj się, jakie…

Katarzyna Puczyńska

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.

Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Prosty przepis na biszkopt. Pięknie wygląda, jest idealnie w...

+12 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału