Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo
W skrócie
- Zupa krem z pora – pyszny przepis na obiad
- Jak zrobić zupę krem z pora?
Zupa krem z pora zachwyca domowników delikatnym smakiem oraz gładką konsystencją. To świetna propozycja dla osób chcących zjeść posiłek dodający energii i ceniący subtelny smak pora, który nie jest tak ostry jak cebula. W połączeniu z warzywami korzeniowymi, takimi jak seler i pietruszka tworzy pyszne i harmonijne danie. Przyrządzona na oleju rzepakowym i bulionie warzywnym będzie smacznym daniem dla wegan i wegetarian. Poznaj przepis na kremową zupę z pora dla całej rodziny.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki zupy krem z pora
Zupa krem z pora – pyszny przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g obranego pora, biała część,
- 50 g bulwy selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 200 g ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 500 ml rosołu, bulionu warzywnego lub wody,
- 50 ml mleka,
- 5 g soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku.
Zupa krem z pora – pyszny przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g obranego pora, biała część,
- 50 g bulwy selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 200 g ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 500 ml rosołu, bulionu warzywnego lub wody,
- 50 ml mleka,
- 5 g soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku.
Jak zrobić zupę krem z pora?
Przygotowanie:
- Pora należy umyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej rzepakowy, a następnie wsypać pokrojonego pora.
- Pora należy smażyć przez 5 minut, aż się zarumieni.
- Kolejnym krokiem jest dodanie obranych ząbków czosnku i ich podsmażenie na złoty kolor.
- W trakcie smażenia pora i czosnku należy obrać i pokroić w kostkę pozostałe warzywa.
- Do garnka z porem należy wsypać pozostałe warzywa i zalać je bulionem, rosołem lub wodą.
- Warzywa należy gotować przez 15 minut. Można też wykorzystać warzywa z rosołu, wtedy czas przygotowania zupy skróci się do 5 minut.
- Zupę z pora trzeba doprawić przyprawami do smaku, dolać mleko i zblendować całość na gładką masę.
- Zupa krem z pora przed podaniem może być posypana posiekaną świeżą natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
- Wierzch można skropić olejem z pestek dyni lub olejem lnianym.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: