Kompot z truskawek – przepis na orzeźwiający napój
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 1 l wody.
Opcjonalnie:
- 80 g cukru białego.
Do smaku:
- 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu,
- 1 laska cynamonu,
- listki mięty.
Jak się robi kompot z truskawek?
Przygotowanie:
- Truskawki trzeba dokładnie umyć i odszypułkować.
- Potem truskawki należy włożyć do garnka, zasypać cukrem waniliowym i jeżeli owoce są mało słodkie dosłodzić cukrem białym.
- Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
- Następnie składniki należy zalać 600 ml wody, dorzucić laskę cynamonu, wanilię i zagotować.
- Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 5 minut.
- Na koniec należy wrzucić kilka listków mięty. Kompot z truskawek należy odstawić do wystudzenia.
- Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej wody.
- Kompot z truskawek jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.
Wypróbuj także inne przepisy z truskawkami:
Masz ochotę na truskawki? Poznaj 9 najlepszych przepisów z tymi pysznymi owocami
Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych i sprawdzonych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. To m.in. popisowy tort śmietankowy z truskawkami oraz prosty deser Eton Mess z kremem i bezą. Sprawdź,…
Dodatki o kompotu z truskawek
Wystudzony kompot z truskawek można przelać do szklanego dzbanka, a następnie dodać do niego listki mięty lub plasterki cytryny. Kompot z truskawek można także przyprawić suszonymi goździkami, aby nadać im korzennego aromatu. o ile chcecie urozmaicić smak kompotu z truskawek, to możecie skorzystać z innych sezonowych owoców. Szczególnie polecamy zrobić kompot z truskawek i rabarbaru oraz kompot z truskawek i jabłek. Znakomicie smakują ugotowane razem truskawki i maliny. Warto pamiętać, iż miękkie owoce wymagają krótkiego czasu gotowania. o ile gotuje się kompot z rabarbarem lub jabłkami warto zacząć od twardszych owoców, a potem dodać truskawki.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: