Prosty kompot z truskawek do obiadu. Zobacz przepis na idealny napój z czerwonych owoców. Smak dzieciństwa w 15 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/pilip76/zdjęcie ilustracyjne


Tradycyjny kompot z truskawek to orzeźwiający napój na upalne dni. Wiosną trudno wyobrazić sobie inny rarytas, który ugasi pragnienie. Wystarczy kwadrans, aby zrobić aromatyczny kompot z truskawek. Nasze mamy i babcie dodawały do smaku listki mięty. Zobacz sprawdzony przepis na kompot z truskawek.

Kompot z truskawek – przepis na orzeźwiający napój

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 1 l wody.

Opcjonalnie:

  • 80 g cukru białego.

Do smaku:

  • 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu,
  • 1 laska cynamonu,
  • listki mięty.

Jak się robi kompot z truskawek?

Przygotowanie:

  1. Truskawki trzeba dokładnie umyć i odszypułkować.
  2. Potem truskawki należy włożyć do garnka, zasypać cukrem waniliowym i jeżeli owoce są mało słodkie dosłodzić cukrem białym.
  3. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
  4. Następnie składniki należy zalać 600 ml wody, dorzucić laskę cynamonu, wanilię i zagotować.
  5. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 5 minut.
  6. Na koniec należy wrzucić kilka listków mięty. Kompot z truskawek należy odstawić do wystudzenia.
  7. Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej wody.
  8. Kompot z truskawek jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.

Wypróbuj także inne przepisy z truskawkami:

Masz ochotę na truskawki? Poznaj 9 najlepszych przepisów z tymi pysznymi owocami

Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych i sprawdzonych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. To m.in. popisowy tort śmietankowy z truskawkami oraz prosty deser Eton Mess z kremem i bezą. Sprawdź,…

Katarzyna Puczyńska

Dodatki o kompotu z truskawek

Wystudzony kompot z truskawek można przelać do szklanego dzbanka, a następnie dodać do niego listki mięty lub plasterki cytryny. Kompot z truskawek można także przyprawić suszonymi goździkami, aby nadać im korzennego aromatu. o ile chcecie urozmaicić smak kompotu z truskawek, to możecie skorzystać z innych sezonowych owoców. Szczególnie polecamy zrobić kompot z truskawek i rabarbaru oraz kompot z truskawek i jabłek. Znakomicie smakują ugotowane razem truskawki i maliny. Warto pamiętać, iż miękkie owoce wymagają krótkiego czasu gotowania. o ile gotuje się kompot z rabarbarem lub jabłkami warto zacząć od twardszych owoców, a potem dodać truskawki.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału