Prosty i pyszny jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj najlepszy przepis na lekkie ciasto bez pieczenia. Wygląda i smakuje obłędnie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto bez pieczenia – lekki jogurtowiec na biszkoptach. To najlepszy przysmak na lato, który zrobisz gwałtownie i bez trudu. Ciasto nie wymaga długiego miksowania czy zagniatania. Owocowe galaretki dodają mu koloru i słodkości. Przekonaj się jakie jest wyśmienite i wypróbuj przepis na jogurtowiec.

Przepis na jogurtowiec

czas przygotowania: ok. 2 godziny, zależy od czasu stężenia galaretek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
  • 20 g żelatyny,
  • 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
  • 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • brzoskwinie z puszki,
  • biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).

Idealne ciasto na lato. Tak pyszne, iż palce lizać

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. To idealny deser na lato, który warto podać po wcześniejszym…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto jogurtowiec na biszkoptach bez pieczenia?

  1. Przygotuj trzy galaretki (wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
  2. Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
  3. Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
  4. Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
  5. Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  6. Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
  7. Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
  8. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
  9. Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
  10. Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
  11. Pokrój brzoskwinie w plasterki.
  12. Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
  13. Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
  14. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.

Czytaj także: Obłędnie pyszne ciasto rajska pianka. Jest lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem

Prosty i pyszny jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj najlepszy...

+12 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału