Przepis na jogurtowiec
czas przygotowania: ok. 2 godziny, zależy od czasu stężenia galaretek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
- 20 g żelatyny,
- 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
- 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- brzoskwinie z puszki,
- biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).
Idealne ciasto na lato. Tak pyszne, iż palce lizać
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. To idealny deser na lato, który warto podać po wcześniejszym…
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić ciasto jogurtowiec na biszkoptach bez pieczenia?
- Przygotuj trzy galaretki (wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
- Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
- Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
- Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
- Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
- Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
- Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
- Pokrój brzoskwinie w plasterki.
- Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
- Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Czytaj także: Obłędnie pyszne ciasto rajska pianka. Jest lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem
+12
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: