Proste i szybkie ciasto z rabarbarem i bezą. Takim wypiekiem zachwycisz gości. Rewelacyjny przepis na kruche ciasto z rabarbarem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na ciasto z rabarbarem? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść proste ciasto i upiec go z rabarbarem i bezą. Taki wypiek zawsze się udaje i z pewnością posmakuje każdemu. Wypróbuj przepis na ciasto z rabarbarem i bezą.

Jakie ciasto można zrobić z rabarbarem?

Sezon na rabarbar trwa cały maj i czerwiec. To pyszne warzywo można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych smakołyków Mam dla Ciebie przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. To wyśmienity i łatwy do przygotowania wypiek. Wystarczy zagnieść proste kruche ciasto, przygotować rabarbar i ubić bezę. Dodatkowo proponuję nieco pogotować rabarbar z gładkim dżemem np. żurawinowym. Dzięki temu będzie on miękki, czerwony i zyska jeszcze lepszy smak. Pamiętaj także o podpieczeniu spodu ciasta, by było idealnie kruche.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem i bezą.

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą

czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
porcja na: blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwe

Składniki:
kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła zimnego,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

beza:

  • 5 białek,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

rabarbar:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g dżemu malinowego, truskawkowego lub żurawinowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci Twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie, wprost rozpływa się w…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem i bezą?

  1. Na stolnicę lub deskę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto zrobić nieco wyższe boki z ciasta.
  4. Schowaj blaszkę z ciastem do lodówki.
  5. Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Przełóż rabarbar do garnuszka i dodaj dżem - jeżeli twój dżem ma kawałki owoców, to najpierw go zmiksuj blenderem.
  7. Wstaw garnek z rabarbarem i dżemem na mały ogień i podgrzewaj ok. 10 minut.
  8. Gdy kawałki rabarbaru wystarczająco zmiękną, dodaj mąkę ziemniaczaną i pogotuj jeszcze minutę.
  9. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i wstaw blaszkę z kruchym ciastem. Podpiecz ciasto przez 15 minut.
  10. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, zacznij ubijać bezę - najpierw ubijaj same białka, gdy zrobią się białe i gęstsze zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj, aż beza będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodaj wanilię i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze minutę.
  11. Na podpieczony spód ciasta wyłóż rabarbarową masę i przykryj całość bezą. Nie wygładzaj bezy, delikatnie wyłóż ją łyżką na rabarbar.
  12. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe.

Szybkie ciasto z rabarbarem i bezą. Pysznie smakuje i piękni...

+20 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału