Szybkie ciasto z truskawkami
Mam dla Ciebie przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i kruszonką. Jego przygotowanie jest proste. Ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je na blat kuchenny co najmniej godzinę przed pieczeniem. jeżeli jesteś fanem bardzo słodkich wypieków, to po wystudzeniu możesz ozdobić swój wypiek lukrem lub cukrem pudrem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami.
Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i kruszonką
czas przygotowania: ok. 20 minut + pieczenie 50 minut)
porcja na małą blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 340 g mąki pszennej,
- 70 ml oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- truskawki,
- borówki.
kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 60 g szklanki cukru,
- 50 g masła.
Wyjątkowa rolada truskawkowa. Pyszne ciasto na Dzień Matki. Wypróbuj ten przepis
26 maja świętujemy Dzień Matki. Z tej okazji mam dla ciebie przepis na pyszną roladę truskawkową, którą możesz podarować jako prezent dla swoich bliskich. To pyszne, wilgotne i pięknie wyglądające…
Jak zrobić proste ciasto jogurtowe z truskawkami?
- Zacznij od umycia i wysuszenia owoców.
- Zrób kruszonkę: rozpuść masło i zalej nim wymieszaną mąkę z cukrem, rozdrobnij palcami.
- Wybij jajka do miski i utrzyj je z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
- Następnie wąskim strumieniem wlej olej, nie przerywając mieszania. Dodaj jogurt.
- Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj już na mniejszych obrotach, tylko aż składniki się połączą.
- Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj połówki truskawek i borówki.
- Posyp ciasto kruszonką i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe: jeżeli po wbiciu patyczka w ciasto jest on suchy, to znak, iż ciasto się upiekło i można je wyjąć z piekarnika. Ciasto jogurtowe z owocami gotowe. Smacznego!
Masz ochotę na truskawki? Poznaj 9 najlepszych przepisów z tymi pysznymi owocami
Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych i sprawdzonych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. To m.in. popisowy tort śmietankowy z truskawkami oraz prosty deser Eton Mess z kremem i bezą. Sprawdź,…
Truskawki są pyszne i zdrowe
Truskawki to dla wielu ulubione owoce. Można z nich przygotować konfitury, ciasta, desery, lody, a także dodać je do sałatek. Cenimy je nie tylko za smak, ale również za wartości odżywcze.
Truskawki stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych.
- Truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, iż dojrzałe owoce zawierają choćby 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe — czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Truskawki są źródłem:
- witaminy C,
- witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP),
- witaminy A,
- żelaza,
- wapnia,
- fosforu,
- potasu,
- magnezu,
- manganu.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny i mało kalorii — w 100 g owoców jest ok. 32 kcal. Owoce te m.in. wspierają układ odpornościowy i układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu, działają moczopędnie i wspomagają pracę jelit.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: