Proste domowe ciasto z borówkami – zawsze się udaje i smakuje obłędnie. Poznaj najlepszy przepis na pyszne ciasto jak u mamy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam przepis z notatnika mojej mamy na ciasto ucierane z borówkami lub jagodami. Dla mnie to najlepszy przysmak na lato. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. To prawdziwie domowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach, jest puszyste, delikatne i cudownie pachnie masłem i wanilią. Sprawdź i przygotuj sobie taki tradycyjny smakołyk.

Domowe ciasto ucierane, jak u mamy

Mam dla ciebie przepis na ciasto ucierane z borówkami. To tradycyjny, domowy wypiek, który kusząco pachnie wanilią i przenosi wspomnieniami do błogich lat dzieciństwa. Jego przygotowanie nie sprawia trudności i zawsze przynosi wyśmienite efekty. Możesz zrobić je tak jak ja z borówkami amerykańskimi lub z jagodami. Po upieczeniu wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru dla dekoracji. jeżeli chcesz uatrakcyjnić ten deser, to podaj kawałek ciasta z porcją bitej śmietany lub lodami waniliowymi.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto ucierane z borówkami.

Przepis na ciasto ucierane z borówkami

czas przygotowania: ok. 15 minut, pieczenie: ok. 40 minut
porcja na blaszkę tortową
poziom trudności; łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich,
  • cukier puder do dekoracji.

Zawijane jagodzianki to niebo w gębie. Z tym przepisem są łatwe. Zobacz film

Masz ochotę na puszyste, delikatne jagodzianki? Podpowiadam, jak w prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu. Polecam przepis na bułeczki z jagodami ozdobione odrobiną cytrynowego lukru.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić tradycyjne ciasto ucierane z borówkami lub jagodami?

  1. Rozpuść masło lub margarynę i odstaw na chwilę do wystudzenia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę.
  3. Dodaj wanilię i nie przerywając ucierania, wlej powoli rozpuszczone masło.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj obie mąki oraz proszek do pieczenia.
  5. Wsyp mąki do ciasta i wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wierzch udekoruj umytymi i wysuszonymi borówkami.
  8. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe, tzn. wbij patyczek w ciasto, jeżeli będzie suchy, to ciasto jest gotowe, jeżeli będzie obklejony surowym ciastem, to piecz jeszcze ok. 10 minut).
  9. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Gotowe!

Proste domowe ciasto z borówkami – zawsze się udaje i smakuj...

+15 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału