Domowe ciasto ucierane, jak u mamy
Mam dla ciebie przepis na ciasto ucierane z borówkami. To tradycyjny, domowy wypiek, który kusząco pachnie wanilią i przenosi wspomnieniami do błogich lat dzieciństwa. Jego przygotowanie nie sprawia trudności i zawsze przynosi wyśmienite efekty. Możesz zrobić je tak jak ja z borówkami amerykańskimi lub z jagodami. Po upieczeniu wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru dla dekoracji. jeżeli chcesz uatrakcyjnić ten deser, to podaj kawałek ciasta z porcją bitej śmietany lub lodami waniliowymi.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto ucierane z borówkami.
Przepis na ciasto ucierane z borówkami
czas przygotowania: ok. 15 minut, pieczenie: ok. 40 minut
porcja na blaszkę tortową
poziom trudności; łatwy
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 szklanka borówek amerykańskich,
- cukier puder do dekoracji.
Zawijane jagodzianki to niebo w gębie. Z tym przepisem są łatwe. Zobacz film
Masz ochotę na puszyste, delikatne jagodzianki? Podpowiadam, jak w prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu. Polecam przepis na bułeczki z jagodami ozdobione odrobiną cytrynowego lukru.…
Jak zrobić tradycyjne ciasto ucierane z borówkami lub jagodami?
- Rozpuść masło lub margarynę i odstaw na chwilę do wystudzenia.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę.
- Dodaj wanilię i nie przerywając ucierania, wlej powoli rozpuszczone masło.
- W oddzielnej misce wymieszaj obie mąki oraz proszek do pieczenia.
- Wsyp mąki do ciasta i wymieszaj.
- Przelej ciasto do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch udekoruj umytymi i wysuszonymi borówkami.
- Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe, tzn. wbij patyczek w ciasto, jeżeli będzie suchy, to ciasto jest gotowe, jeżeli będzie obklejony surowym ciastem, to piecz jeszcze ok. 10 minut).
- Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Gotowe!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: