W "Weekendowej Cukierence" prezentuje dziś jesienne smaczki. Śliwki smakują teraz pysznie, są słodkie i soczyste, iż aż proszą się, aby dodać je do ciasta.
Dzisiejsze ciasto jest:
- szybkie do przygotowania, bo wystarczy zmiksować ze sobą po kolei wszystkie składniki;
- proste do przygotowania - nie ma tutaj większej filozofii, po prostu miksujemy i dodajemy kolejne składniki. Poradzi sobie z nim każdy.
- z samych podstawowych składników, które na pewno macie w swoim domu.
- uniwersalne, bo w zależności od pory roku możecie dać na górę ulubione owoce;
- mięciutkie i puszyste - pasuje do kawy i herbaty.
Więc jeżeli szukaliście idealnego przepisu na szybkie ciasto do kawy to właśnie znaleźliście
Składniki na proste ciasto ze śliwkami
Aby przygotować muffiny potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 4 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier i cukier wanilinowy - nadaje ciastu odpowiednią słodycz.
- mleko - nadaje ciastu wilgotności, równoważy smak. Oczywiście mleko o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta.
- śliwki - umyj je wcześniej i pozostaw do osuszenia. Następnie wypestkuj. Użyłam węgierek, ale możesz użyć ulubione śliwki. Większe śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Proste ciasto ze śliwkami
Jak przygotować proste ciasto ze śliwkami?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z mlekiem i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Zrób to delikatnie, szpatułką.
- Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i na wierzchu ułóż połówki śliwek. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Śliwki układaj rozcięciem do góry.
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:
- Kruche z bezą
- Maślankowe drożdżowe
- Ucierane z kruszonką
- Kokosowe
Proste ciasto ze śliwkami
Puszyste, proste i szybkie do przygotowania, z samych podstawowych składników.
Proste ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 450g mąki pszennej (3 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. śliwki wcześniej myjemy i osuszamy. Następnie wypestkowujemy. Szklanka o pojemności 250ml.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem planetarnym na najwyższych obrotach przez 10 minut. jeżeli posiadamy mikser ręczny to jajka ubijamy dłużej, około 15 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Ciurkiem wlewamy olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy mleko i również wolno mieszamy. Dodajemy suche składniki w trzech turach i mieszamy delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do dużej blaszki 25x35cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek rozcięciem do góry.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!