Proste ciasto z kajmakiem bez okazji. Za każdym kolejnym razem smakuje jeszcze lepiej

g.pl 2 tygodni temu
Ciasto z kajmakiem to prawdziwa gratka dla łasuchów. Deser może występować w wielu wariantach, ale wszystkie łączy wspólny mianownik - intensywnie słodki smak, dla którego naprawdę można stracić głowę. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Przygotowanie ciasta z masą kajmakową nie wymaga dużej wprawy kulinarnej, dlatego jest to świetna opcja dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni lub nie czują się zbyt pewnie podczas pieczenia. Wystarczą zwykłe herbatniki, puszka kajmaku i kilka innych podstawowych składników, aby wyczarować słodki rarytas dla domowników i gości.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Ciasto z mlekiem w proszku i kajmakiem. Zrób pyszny deser do porannej kawy
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu w naszych domach gościły różne warianty ciasta z mlekiem w proszku i kajmakiem. Dziś ten pierwszy produkt nie jest już używany tak często, za to kajmak wciąż utrzymuje swoją wysoką pozycję jako składnik smakowitych słodkich deserów. Masa kajmakowa jest łatwo dostępna - można ją dostać zarówno w większych marketach, jak i osiedlowych sklepach, dzięki czemu można zrobić pyszny deser z jej udziałem zawsze wtedy, gdy najdzie na to ochota.


Ciasto z mascarpone i kajmakiem podbije Twoje podniebienie. Przygotuj potrzebne składniki
jeżeli szukasz prostego w przygotowaniu deseru to ciasto z mascarpone i kajmakiem jest strzałem w dziesiątkę. Lista składników nie jest długa - znajdziesz ją poniżej:


300 g ulubionych herbatników
500 g serka mascarpone
1 duża puszka masy kajmakowej
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady


Ciasto z kajmakiem bez pieczenia. Deser przygotuj odpowiednio wcześniej
To proste w przygotowaniu ciasto z kajmakiem bez pieczenia przygotuj na co najmniej jeden dzień przed podaniem, ponieważ deser potrzebuje czasu, aby się schłodzić - w przeciwnym razie jego struktura nie będzie stabilna. A jak zrobić ten słodki rarytas krok po kroku? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem. Zacznij od przygotowania kremu
Krem do naszego ciasta bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem spełnia bardzo istotną rolę, ponieważ scala poszczególne warstwy, no i oczywiście - odpowiada za wyjątkowy słodki smak. Przygotujesz go w następujący sposób:


Serek mascarpone i śmietankę kremówkę umieszczamy w misie miksera (oba składniki muszą być bardzo schłodzone) i ubijamy na wysokich obrotach
Dodajemy 4 łyżki masy kajmakowej i dokładnie mieszamy
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników


Szybkie ciasto z kajmakiem. Jak układać poszczególne warstwy?
Ciasta bez pieczenia bardzo często przygotowujemy na bazie herbatników, które zastępują biszkopt w tradycyjnych wypiekach. Na tym sprawdzonym patencie bazuje także omawiany przepis na szybkie ciasto z kajmakiem. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak je zrobić:


dno keksówki (wymiary ok. 30 × 11 cm) wykładamy warstwą herbatników i przekładamy 3 łyżkami kremu kajmakowego
na krem wykładamy kolejną warstwę herbatników i znów warstwę kremu
czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy cały krem
na ostatniej warstwie rozsmarowujemy pozostałą część kajmaku z puszki i przykrywamy herbatnikami
keksówkę wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc
po schłodzeniu ciasto odkrawamy nożem od boków foremki, a następnie przykrywamy np. deską do krojenia, odwracamy i wyjmujemy z keksówki
ostatni etap pracy nad deserem to dekoracja


Ciasto z kajmakiem i orzechami. Dekoracja pysznego deseru
Czy ciasto z kajmakiem i orzechami to dobry pomysł? Oczywiście, iż tak! Nasz smakowity deser możemy udekorować w dowolny sposób. jeżeli deser przygotowujemy np. na święta Bożego Narodzenia, to świetnie sprawdzą się właśnie orzechy włoskie i np. suszona żurawina zatopiona w czekoladowej polewie. Latem deser można udekorować świeżymi owocami - bardzo dekoracyjnie wyglądają zwłaszcza borówki i maliny.
Zobacz też: Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem na jeden kęs. 4 składniki i masz maksimum rozkoszy na talerzu
Idź do oryginalnego materiału