Proste ciasto marchewkowe – duża blacha

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj szybki i prosty przepis na ciasto marchewkowe na dużą blachę. Zrobisz je w zaledwie 10 minut bez konieczności użycia miksera. Jest puszyste, aromatyczne, wilgotne i oczywiście nieziemsko smaczne. Dobrze wyrasta, długo pozostaje świeże i smakuje każdemu.

Dzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste w wykonaniu. Bardzo gwałtownie je zrobisz. Wystarczy zetrzeć marchewkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po chwili pozostaje nam tylko oczekiwać na upieczenie ciasta. W całym domu unosi się wówczas nieziemski zapach. Moja rodzina jest nim zachwycona. Polecam także moje wcześniejsze, wilgotne ciasto marchewkowe. Zobacz jak gwałtownie zrobić to pyszne i tanie ciasto.

Proste ciasto marchewkowe – składniki na dużą blachę.

Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 330 kcal w 100g ciasta. Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 25 x 35cm.

  • 350 g marchewki (waga po obraniu i starowaniu, u mnie 3 średnie marchewki) (po sprawdzeniu było 3 i 1/2 szklanki)
  • 450 g mąki pszennej tortowej (3 niepełne szklanki)
  • 350 g cukru (1 i trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 375 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki)
  • 7 jajek (średnie rozmiar L)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli

Ciasto marchewkowe jest stosunkowo ciężkie, dlatego dodaję większą ilość proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Przyprawy korzenne:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Opcjonalnie do ciasta możesz dodać także do wyboru garść:

  • rodzynki
  • posiekane orzechy
  • płatki migdałowe

Do ciasta możesz również dodać 100g musu jabłkowego lub 100 g bananów.

Prosty sposób wykonania ciasta marchewkowego.

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy miski, tarki i piekarnika. Do zmieszania składników możesz użyć łyżki lub miksera.

Obrane marchewki ścieram na drobnych oczkach wprost do miski. Zlewam sok, który pojawi się na dnie.

U mnie było zaledwie około 1 łyżki soku z tartej marchewki.

Do miski z marchewką przesiewam: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, odrobinę soli oraz przyprawy korzenne. jeżeli nie lubisz orientalnych aromatów, możesz oczywiście pominąć ich dodanie. Wlewam olej, wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Możesz także wykorzystać mikser na średnich obrotach, ale nie ma potrzeby, bo ciasto łatwo miesza się ręką lub łyżką. jeżeli masz czas, zalecam ubić oddzielnie jajka i połączyć puszystą pianę jajeczną z masą ciasta. Wówczas ciasto będzie pulchniejsze. Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Ja nie ubijałam białek i ciasto jak widać na załączonych zdjęciach jest puszyste.

Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ciasto o takie dodatki jak: rodzynki, orzechy, płatki migdałów, pistacje.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Dużą blachę u mnie o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z grzałkami góra i dół bez termoobiegu przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia lekko uchylam drzwiczki piekarnika i dzięki drewnianego patyczka do szaszłyków sprawdzam czy ciasto jest już upieczone. Patyczek po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.

Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam lekko drzwiczki i pozostawiam ciasto przez około 10 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika. Gdy lekko ostygnie, wyjmuję z formy i odstawiam na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem. Możesz także polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami. Smacznego! Koniecznie sprawdź także wilgotne ciasto marchewkowe.

Wskazówki.

  • jajka muszą być w temperaturze pokojowej,
  • jeśli marchewka jest soczysta, to po starowaniu odciśnij nadmiar soku,
  • ilość cukru dostosuj oczywiście do poziomu słodkości odmiany marchewki.

Wilgotne ciato marchewkowe

Idź do oryginalnego materiału