Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

gotujzcukiereczkiem.pl 3 miesięcy temu

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Tydzień temu pokazywałam Wam rewelacyjne ciasto dyniowe z dwoma rodzajami kremu. Dziś dzielę się z Wami kolejnym pomysłem na wypiek z dynią. Jest to proste i szybkie do przygotowania ciasto dyniowe:

  • bez użycia miksera - wszystkie składniki mieszamy rózgą lub łyżką,
  • bez użycia wagi - składniki podałam i w gramach i mililitrach, a także "na szklanki",
  • ciasto zrobisz w maksymalnie 10 minut! Reszta to już tylko pieczenie.

Ciasto jest mięsiste, wilgotne i puszyste. Cynamonowa skorupka to nie jest nowość na blogu. Wykorzystałam ją już przy okazji pieczenia bułeczek z rabarbarem. Jest słodziutka i chrupiąca, po prostu pyszna.

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Różne wariacje na temat ciasta

  1. Ciasto możesz upiec także z orzechowo-cynamonową kruszonką - tak jak w TYM przepisie.
  2. Ciasto możesz upiec bez kruszonki i polać lukrem z serka kremowego i syropu klonowego - z TEGO przepisu.
  3. Jeśli ciasto upieczesz bez kruszonki możesz na górę wyłożyć czapę z kremu. Chętnie widziałabym na nim takie kremy:
    - śmietankowy i np. powidła jako dodatek,
    - nutellowy,
    - z serkiem kremowym,
    - kajmakowy.
  4. Do środka ciasta możesz dać masę serową i upiec chlebek dyniowy z serem.

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Więcej przepisów na ciasta dyniowe

  • Wyśmienite ciasto dyniowe
  • Wiejskie ciasto dyniowe
  • Sernik dyniowy z kajmakiem
  • Ciasto dyniowe z kremem i polewą

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Bez miksera, bez wagi, szybkie i proste jesienne ciasto.

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Składniki:

  • CIASTO DYNIOWE:
  • 1 szklanka puree z dyni (260g),
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki oleju (125ml),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (240g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/2 łyżeczki sody (2g),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • CYNAMONOWA SKORUPKA:
  • 1 łyżka miękkiego masła (15g),
  • 1/4 szklanki cukru (50g),
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

CYNAMONOWA SKORUPKA: W misce mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę. Odstawiamy na bok.

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Puree z dyni możesz przygotować z TEGO przepisu.

Puree z dyni

CIASTO DYNIOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.

Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy puree z dyni, mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.

Keksówkę 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Na wierzch kruszymy cynamonową kruszonkę. Ciasto pieczemy około 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Smacznego!

Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy

Jeśli przygotujesz proste ciasto dyniowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Dyniowe Warzywne


#bez mikera #cynamon #jesień #keksówka 9x28cm #puree z dyni #Weekendowa Cukierenka

Idź do oryginalnego materiału