Prosta zupa gulaszowa z wieprzowiny. Wypróbuj przepis na posiłek dla całej rodziny. Idealne danie na większy głód

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/freeskyline/zdjęcie ilustracyjne


Zupa gulaszowa dla wielu osób jest najpożywniejszym posiłkiem, jaki można sobie wymarzyć. Połączenie sycącego mięsa, ziemniaków i pomidorów tworzy znakomite danie jednogarnkowe. Zupa gulasz to także opcja dla fanów pikantnych smaków. Zobacz przepis na domową gulaszową.

Zupa gulaszowa – przepis na pożywne danie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10 g masła,
  • 10 ml oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 3 g ostrej mielonej papryki,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • opcjonalnie: 5 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 marchewka,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Jak zrobić zupę gulaszową?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy na maśle z olejem dusić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem.
  2. Następnie łopatkę wieprzową trzeba pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo z obu stron.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw i przesmażenie z wszystkimi składnikami.
  4. Następnie należy dolać podgrzany bulion lub rosół i całość zagotować.
  5. Do zupy gulaszowej trzeba dodać passatę pomidorową i opcjonalnie koncentrat pomidorowy.
  6. Gulaszową należy doprawić solą, pieprzem i gotować przez godzinę.
  7. Marchewkę trzeba obrać, pokroić w słupki lub w grubsze plastry.
  8. Obie papryki należy oczyścić i pokroić w kostkę. Ziemniaki powinno się umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  9. Warzywa należy dodać do garnka z zupą i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Gotową zupę gulaszową przed podaniem trzeba posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania

Przyprawy do zupy gulaszowej

Zupa gulaszowa świetnie smakuje doprawiona odrobiną czerwonego wina. Szczególnie pasuje ono do dania na bazie wołowiny. Ponadto do gulaszowej można dodać kulki ziela angielskiego, liście laurowe, estragon, oregano, a choćby wędzoną słodką paprykę. Dymny smak papryki przypominający wędzonkę wzmocni smak mięsa.

Grzyby do gulaszowej

Częstym dodatkiem do zupy gulaszowej są pieczarki. Wystarczy podsmażyć je na razem z cebulą, a następnie postępować zgodnie z podanym przez nas przepisem. Jednak o ile chcecie przyspieszyć przygotowanie i dodać grzybowego smaku, to jest na to prosty patent. W młynku do kawy o wysokiej mocy lub robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S należy zmielić suszone grzyby. Taki proszek grzybowy znakomicie doprawi gulasz i będzie naturalnym wzmacniaczem smaku.

Zobacz także: Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału