Prosta tarta z jabłkami. Klasyczny deser, który nigdy się nie nudzi i zawsze się udaje. Najlepszy przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Klasyczna krucha tarta z jabłkami to prawdziwy rarytas. Mam dla ciebie prosty do przygotowania przepis na taki przysmak. Gwarantuję, iż jak raz spróbujesz, to się zachwycisz. Ciasto jest cudownie maślane, a nadzienie kusząco pachnie cynamonem. Zawsze się udaje. Przekonaj się i wypróbuj przepis na tartę z jabłkami.

Ciasto z jabłkami. Prosty przepis na deser

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na klasyczną tartę z jabłkami i cynamonem. Maślane, kruche ciasto wypełnione kwaskowatymi jabłkami, smakuje wprost obłędnie. Do tego odrobina lodów waniliowych lub bitej śmietany i mamy deser lepszy niż z cukierni. Proponuję udekorować wypiek ozdobną krateczką i listkami z ciasta oraz posypać cukrem pudrem i cynamonem. To nie takie trudne jak się wydaje. Serdecznie polecam!

Zobacz w galerii, jak zrobić tartę z jabłkami krok po kroku.

Przepis na tartę z jabłkami

przygotowanie ok. 30 minut, pieczenie ok. 45 minut
porcja na standardową blaszkę do tarty
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej,
  • około 4 jabłka, najlepiej kwaśne, do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem. Zobacz najlepszy przepis na ekspresowy wypiek

Masz ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie masz czasu w długie wypieki? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na błyskawiczną i prostą do zrobienia tartę z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kruche ciasto z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli i ponownie posiekaj nożem, a następnie gwałtownie zagnieć kruche ciasto.

    Dobra porada: kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepło rąk roztapia masło. Dlatego warto jak najdłużej zagniatać ciasto nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta. Możesz także po wyrobieniu zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój owoce na cząstki.

  3. Ciasto podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią formę na tartę, razem z brzegami.

  4. Na cieście ułóż jabłka, możesz oprószyć je cynamonem, a jeżeli są bardzo kwaśne, to posyp je także łyżeczką cukru.

  5. Rozwałkuj resztę ciasta, potnij na paseczki i ułóż na tarcie krateczkę. Możesz także wyciąć z ciasta listki i udekorować nimi środek wypieku.

  6. Piecz ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Można jeść jeszcze ciepłe!

Ciasto będzie pięknie wyglądać i cudownie pachnieć, jeżeli przed podaniem oprószysz je cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!

Idealne ciasto z jabłkami. Zrobisz je gwałtownie i bez trudu

Biszkopt z jabłkami w galaretce to pyszne i popisowe ciasto, które zrobi choćby początkujący kucharz. Jest tak delikatne, iż wprost rozpływa się w ustach. Słodki lukier z wiórkami kokosowymi przyjemnie…

Katarzyna Puczyńska

Tarta na słodko – wypiek z Francji

Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej, wykonywany najczęściej z ciasta kruchego, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kruchym ciastem wykładamy okrągłą formę o pofalowanych brzegach, a środek wypełniamy ulubionym nadzieniem. To pyszna alternatywa wobec szarlotki z bezą.

Natomiast smakoszom wypieków sprzed lat polecamy szarlotkę z papierówek oraz klasyczną szarlotkę na kruchym cieście.

Miłośnicy dużo słodszych ciast z jabłkami chętnie zjedzą szarlotkę z budyniem, która pasuje idealnie do filiżanki gorącej kawy lub herbaty.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 sposobów na owoce

Tarta z jabłkami – oto przepis na szybki podwieczorek. Jak u...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału