Surówka z pora i jabłka - przepis na obiad
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 pory,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Jak zrobić surówkę z pora i jabłka?
- Pory umyj, zdejmij pierwszą warstwę i odkrój ciemnozieloną część i korzonek.
- Pokrój pory na małe kawałki, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, po 2 minutach odcedź na sitko.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłko do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj pory i wymieszaj.
- W oddzielnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj majonez, ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.
- Polej surówkę sosem i wymieszaj.
+11
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy na surówki ze Strony Kuchni: