Sałatka ze szparagami – przepis na lekki lunch
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 20 g fety,
- 20 g płatków migdałowych, orzechów laskowych lub pestek słonecznika,
- 3 rzodkiewki,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 świeżej cytryny.
Jak zrobić sałatkę ze szparagami?
Przygotowanie:
- Świeże zielone szparagi należy dokładnie umyć i przy pomocy obieraczki do warzyw zrobić z nich cienkie wstążki.
- Szparagi należy rozłożyć na talerzu.
- Rzodkiewki trzeba umyć i pokroić na cienkie plastry. Całość trzeba ułożyć na szparagach.
- Następnie fetę należy rozkruszyć na wierzchu szparagów.
- Płatki migdałowe, orzechy laskowe lub pestki słonecznika należy uprażyć i rozsypać na szparagach z parmezanem.
- Z soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu należy przygotować sos. Najlepiej wymieszać go poprzez potrząsanie w słoiku z zakręcanym wieczkiem.
- Takim sosem należy polać gotową sałatkę ze szparagów.
Sałatka ze szparagami, jajkiem i szynką
Kolejną odmianą popularnej sałatki z zielonych szparagów jest sałatka z ugotowanym na półtwardo jajkiem i podawanie jej z cienkimi plastrami długo dojrzewającej szynki. Może to być szynka parmeńska albo cienko pokrojony kindziuk.
Dodatki do szparagów
Osobom, które chcą kolorytu zielonej sałatce ze szparagów, podpowiadamy, iż ich smak łączy się zarówno z ostrymi listkami rukoli i kremową konsystencją awokado. Można także łączyć szparagi z liśćmi świeżego szpinaku. Smakosze kuchni greckiej mogą rozsmakować się w delikatnej sałatce ze szparagami i kozim serem. Gotową sałatkę warto polać domowym sosem winegret.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: