Prosta lazania wegetariańska z cukinią na obiad. Przepis na sezonowe danie z makaronu wypełnione warzywami. Świetnie smakuje po odgrzaniu
W skrócie
- Lasagne wegetariańska – przepis z cukinią
- Jak zrobić wegetariańską lasagne?
Lasagne wegetariańska z cukinią to smakowite danie nie tylko dla wegetarian. Porcja warzyw z makaronem i mieszanką serów będzie treściwym posiłkiem dla całej rodziny. To danie bez mięsa będzie świetnie smakować z aromatycznym sosem pomidorowym. Smakosze grzybów mogą dodać do farszu podsmażone pieczarki. Lazania wegetariańska to okazja do przemycenia porcji warzyw także dzieciom.
Lasagne wegetariańska – przepis z cukinią
Liczba porcji: na 10 – 12 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 12 arkuszy makaronu lasagne,
- 1 duża cukinia,
- 300 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- 1 puszka pomidorów (ok. 400 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki przecier pomidorowy,
- 250 g sera ricotta,
- 200 g sera mozzarella,
- 100 g sera parmezan.
Opcjonalnie:
- świeża bazylia do dekoracji.
Lasagne wegetariańska – przepis z cukinią
Liczba porcji: na 10 – 12 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 12 arkuszy makaronu lasagne,
- 1 duża cukinia,
- 300 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- 1 puszka pomidorów (ok. 400 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki przecier pomidorowy,
- 250 g sera ricotta,
- 200 g sera mozzarella,
- 100 g sera parmezan.
Opcjonalnie:
- świeża bazylia do dekoracji.
Czytaj także: Prosta zapiekanka ziemniaczana z cukinią i kurczakiem – jest pyszna, sycąca i nie wymaga wiele pracy
Jak zrobić wegetariańską lasagne?
Przygotowanie:
- Na początku należy rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
- Następnie trzeba dodać posiekaną cebulę, czosnek i szpinak. Wszystkie składniki należy smażyć przez około 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
- Po tym czasie trzeba dołożyć do garnka pokrojone w kostkę papryki i plastry cukinii. Następnie trzeba smażyć warzywa przez kolejne 5-7 minut, aż staną się miękkie.
- Potem trzeba dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, suszone oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki powinny być gotowane na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie przemieszaj sos od czasu do czasu.
- W międzyczasie trzeba ugotować arkusze makaronu lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw makaron do ostygnięcia.
- W małej misce należy połączyć ser ricotta z połową startego sera mozzarella i połową startego sera parmezan.
- Składanie lasagne wegetariańskiej: W dużym naczyniu żaroodpornym (około 22 × 33 cm) rozłóż pierwszą warstwę sosu pomidorowego, a następnie połóż arkusze makaronu lasagne.
- Na warstwie makaronu trzeba rozłożyć połowę mieszanki serów. Następnie znów rozsmarować warstwę sosu pomidorowego i kolejną warstwę makaronu.
- Czynność należy powtarzać, aż wykorzystane będą wszystkie składniki. Na wierzchu ostatniej warstwy makaronu trzeba posypać resztę startego sera mozzarella i sera parmezan.
- Lasagnę trzeba piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser będzie złocisty i całość dobrze się zrumieni.
- Lasagnę wegetariańską trzeba wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Przed podaniem można udekorować świeżą bazylią.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: