Co można zrobić z młodej kapusty? Sprawdzony przepis
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Wykorzystaj ten czas i wprowadź to zdrowe warzywo do swoich dań. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. To idealny dodatek do obiadu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i kilkanaście minut pracy. Proponuję doprawić surówkę wyrazistym sosem winegret z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i musztardy. Smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja na: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 2 duże ogórki,
- szczypiorek,
Sos:
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy np. łagodnej lub miodowej,
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
Surówka z młodej kapusty w zaskakującej odsłonie. Smakuje rewelacyjnie
Chrupiąca surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Świetnie smakuje np. z kotletem schabowym, sznyclami z indyka czy filetem rybnym. Jej wyrazisty smak to zasługa…
Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?
- Kapustę umyj, oderwij pierwsze liście i przekrój na pół.
- Połówkę kapusty drobno posiekaj. Przełóż do salaterki, posyp szczyptą soli i wymieszaj.
- Ogórka umyj, obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj do kapusty.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wsyp do pozostałych składników.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim surówkę.
- Wymieszaj surówkę. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: