Profesjonalne warsztaty z pizzy, kolacja degustacyjna i pizze specjalne

jemywlodzi.pl 2 lat temu

Jemy w Łodzi Pizza Fest to 40 festiwalowych propozycji, ale również wydarzenia towarzyszące. Sprawdźcie, co w tym roku dla was przygotowałyśmy.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2022 rusza w piątek 28 stycznia. Dzięki współorganizatorowi Łódzkiemu Centrum Wydarzeń i partnerom (Bidfood Farutex i Pepsi Max), poza wyjątkowymi pizzami, możemy was również zaprosić na wydarzenia towarzyszące. Co w tym roku? Profesjonalne warsztaty pizzy, kolacja degustacyjna, pizza ramen, pizza na słodko i pizzowy zestaw w przystawką i pairingiem piwa, a do tego malowanki dla dzieci i specjalna sesja zdjęciowa. Zaczynamy!

Warsztaty z Accademia Pizzaioli i piecami Calabria

Jesteśmy mega dumne – po raz pierwszy uda się ściągnąć do Łodzi szkoleniowców z certyfikowanej Accademia Pizzaioli, a uczestnicy będą pracować na prawdziwym piecu opalanym drewnem. To wydarzenie kierowane zarówno dla zawodowców, jak i amatorów – miłośników prawdziwej pizzy. Warsztaty dobędą się w studiu kulinarnym Book&Cook 8 lutego o godzinie 17.00, poprowadzi je Patryk Nowakowski, absolwent najbardziej prestiżowej włoskiej szkoły pizzy Accademia Pizzaioli, właściciel i instruktor jej polskiego oddziału, członek włoskiego stowarzyszenia APN zrzeszającego najlepszych pizzaiolo na świecie.

Patryk Nowakowski i piec Inox

Sporo czasu poświęcimy tematowi ciasta, w którym tkwi sedno dobrej pizzy, spróbujemy również własnych sił w wypiekaniu jej w piecu opalanym drewnem. Ten do Łodzi trafi dzięki firmie Calabria. To polska firma, której piece znajdziecie w świetnych pizzeriach w całym kraju (poza opcjami do restauracji Calabria ma również model, który można wstawić do domowego ogrodu).

Kolacja degustacyjna w La mia Fabbrica

9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy – to idealna data, by zorganizować kolację degustacyjną z pizzą w roli głównej. Znów spotkamy się przy wspólnym stole, a co najważniejsze – będziemy mogli spróbować wielu różnych propozycji, zarówno z menu, jak i przygotowanych specjalnie na tę okazję. Kolacja odbędzie się w restauracji La mia Fabbrica w Monopolis (środa, godzina 18.30).

Szefowa kuchni La mia Fabbrica Wiktoria Sobiech

Na ten dzień szefowa kuchni Wiktoria Sobiech przygotuje aż 6 różnych propozycji pizz, a do tego przystawki (faccacię z pastami kalabryjskimi, sałatę Cezar oraz mix włoskich marynat) oraz deser: sernik w dwóch odsłonach. Wśród pizz festiwalowa Francesca, a także Salame, Catania, Quattro Stagioni, Cotto i Rosa z brzegami wypełnionymi serem ricotta. W cenę kolacji wliczone są napoje bezalkoholowe, jej koszt wynosi 130 zł od osoby, a bilety już teraz możecie kupić w naszym sklepie.

Pizza ramen, pizza na słodko i pizza z jagnięciną

Jeżeli uważacie, iż 40 festiwalowych pizz to za mało, mamy dla was jeszcze trzy dodatkowe, które będą dostępne tylko w wybrane dni imprezy. Zacznijmy od Otwartych Drzwi. W nich w dniach 31 stycznia – 2 lutego (od poniedziałku do środy) zjecie … pizzę na słodko! Pizzajojo ma sos na bazie mascarpone z mleczną czekoladą, do tego figę, winogrona, borówki, pianki Marshmallows i polewę z karmelizowanego miodu i masła (cena: 38 zł). Jedliście kiedyś pizzowy deser? Jak nie teraz, to nigdy!

Szef kuchni Al Dente Jarosław Komala i jego autorstwa ramen pizza

Drugą restauracją serwującą wyjątkową pizzę jest Al Dente pasta&prosecco bar w Manufakturze. We wtorek 1 lutego podadzą oni Ramen Pizzę w stylu neapolitańskim z makaronem ramen w słodko-słonym sosie, brzuchem wieprzowym chashu, pak choy, grzybami azjatyckimi, jajkiem ajitsuke, szpinakiem, groszkiem cukrowym, kiełkami fasoli mung i dymką. Całość podawana jest z aromatycznym bulionem na bazie mieszanych mięs (cena: 49 zł). My już próbowałyśmy i jest pyszna!

Słodka pizza w Otwartych Drzwiach

Ostatnia specjalna pizza autorstwa Dariusza Waliszewskiego będzie czekała w Dzielnej 43 i będzie dostępna tylko w czwartek 3 lutego. Jej głównym składnikiem będzie jagnięcina duszona w czerwonym winie, w kompozycji z kremem z pieczonej papryki z wędzoną nutą, mozzarellą fior di latte, kozim serem, szalotką, sosem miętowo-jogurtowym i chipsem ziemniaczanym z tymiankiem (cena: 45 zł). Tego dnia na przystawkę pizzeria zaproponuje deskę serów z konfiturą morelową, a ponieważ Michał z Dzielnej świetnie zna się na piwach, będzie też dobierał specjalne trunki do pizzy.

Pizza z jagnięciną w Dzielnej 43

Nie tylko jedzenie

Chcemy, abyście podczas festiwali cieszyli się dobrym jedzeniem, zdobywali wiedzę, ale również pragniemy bawić się tematem przewodnim. o ile kolekcjonujecie plakaty z naszych festiwali, mamy dla was kolejny autorstwa Igora Jankowskiego z Zostaw to nam. U mnie jednorożec zajadający się pizzą już wisi na ścianie, Igor przygotował też malowankę z motywem tegorocznego Pizza Festu. Na tym nie koniec – po raz pierwszy do współpracy zaprosiłyśmy Agatę Gąsek. Jesteśmy fankami jej zdjęć i wspólnie przygotujemy niecodzienną sesję zdjęciową z pizzą w roli głównej. Mamy nadzieję, iż efekt prac będzie można zobaczyć w którymś z festiwalowych lokali już po zakończeniu imprezy.

Idź do oryginalnego materiału