Produkujemy dużo, zjadamy mało. Dlaczego?

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ceny warzyw i owoców w Ostrowcu Świętokrzyskim (10.10.2023)


Polska jest trzecim producentem owoców i czwartym producentów warzyw w Unii Europejskiej. Wielkość rocznych zbiorów szacuje się na choćby 10 milionów ton. Jednak owoców i warzyw wciąż jemy za mało. Dlaczego?

Biorąc pod uwagę wielkość produkcji warzyw i owoców nasz kraj jest samowystarczalny, jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na owoce i warzywa. Najwięcej mamy jabłekJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More, owoców miękkich i jagodowych. Wśród warzyw dominują: kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More.

W 2021 r. statystyczny Polak zjadł 93 kilogramy ziemniaków, 104 kg warzyw, 59 kg owoców. Warzywa i owoce postrzegane są przez Polaków jako podstawa zdrowego sposobu odżywania. Budują odporność organizmu i korzystnie wpływają na samopoczucie i wygląd.

Z badań podsumowujących spożycie warzyw i owoców w 2021 roku wynika, iż znacząco wzrosła świadomość prozdrowotnej roli warzyw i owoców.

Jednak owoców i warzyw wciąż jemy za mało. Większość (62 proc.) Polaków przyznaje, iż nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać dziennie. Tylko co piąty z mieszkańców naszego kraju orientuje się, ile warzyw i owoców należy spożywać, aby dieta była zgodna ze stanem wiedzy i rekomendacjami dietetyków.

Najczęściej jedzonymi warzywami są pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More i ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More. Przepada za nimi 9 na 10 badanych Polaków. Wśród najpopularniejszych są ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More, cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i sałataSałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More.

Niemal wszyscy Polacy regularnie jedzą również kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More i kalafiora. Lubią też paprykę i pieczarki.

Ten rok z pewnością nie poprawi jednak spożycia warzyw i owoców w Polsce. Zdaniem ekspertów, w wyniku wzrostu cen detalicznych spada spożycie produktów ogrodniczych i ich przetworów. Dotyczyć to ma w tym roku przede wszystkim konsumentów z gospodarstw domowych o niskich dochodach.

Idź do oryginalnego materiału