Próbujesz ogórki i są gorzkie w smaku. Zamiast wyrzucać je do kosza, włóż do słoików

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka - Pyszności; Foto Canva.com


Sezon na ogórki to czas, w którym większość osób decyduje się na ich kiszenie. Niestety, ale czasem zdarzają się takie sytuacje, iż ogórki, które zebrałeś w swoim ogródku, mają nieco inny, bo gorzkawy smak. Czym jest spowodowany fakt, iż zbierasz praktycznie same gorzkie ogórki?

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż ogórki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Przygotowuje się z nich rozmaite przetwory, w tym ogórki kiszone, jak też pyszne dodatki do obiadu – tu króluje przede wszystkim mizeria. Można pokusić się o stwierdzenie, iż najlepszym smakiem charakteryzują się te ogórki, które zebrałeś w swoim przydomowym ogródku. Czasem, może pojawić się jednak pewne zaskoczenie. Gorzkie ogórki to prawdziwe zmartwienie tych osób, które zamierzają je ukisić. Gdzie popełniasz błąd i jak zapobiec gorzknieniu ogórków? Jest na to proste rozwiązanie.

Gorzkie ogórki – dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego ogórki są gorzkie? To pytanie, bardzo często pojawia się wśród osób, które uprawiają to warzywo na swojej działce i od lat robią przetwory. Przyczyn może być przynajmniej kilka. A jest to m.in. niewłaściwe nawodnienie gleby, zbyt rzadkie podlewanie lub niedobór pierwiastków, takich jak azot, w glebie. Istotny wpływ może mieć również sama odmiana ogórków. Czy można temu w jakiś sposób zaradzić?

Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Babcia przestrzegała. Przez głupi błąd kiszone ogórki się zepsują

W celu częściowego rozwiązania tych problemów, można zastosować różnego rodzaju podpory i wsporniki wykonane z drewna lub metalu, które pomogą podtrzymać łodygi roślin. Takie konstrukcje ułatwiają podlewanie doglebowe i zbieranie warzyw. Ważne jest również regularne zbieranie ogórków. Codzienny zbiór zielonych warzyw zmniejsza szanse na pojawienie się gorzkiego smaku. jeżeli masz obawy dotyczące smaku ogórków przeznaczonych do mizerii, warto stosować sprawdzony system obierania ich „od jasnego do ciemnego”.

Czy można kisić ogórki o gorzkim smaku?

A co w przypadku, gdy wszystkie ogórki są gorzkie? Czy można je ukisić? Odpowiedź na tak postawione pytanie, nie jest jednoznaczna. Jednak każda sytuacja może mieć swoje pozytywne strony. Większość gorzkich ogórków doskonale nadaje się do kiszenia. Wystarczy krótki proces kiszenia trwający około 1-2 tygodni, a goryczka powinna zniknąć. Niestety, gorzej jest w przypadku ogórków małosolnych. Krótka fermentacja mlekowa w ogórkach małosolnych może nie wystarczyć, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dlatego jeżeli masz nadmiar gorzkich ogórków, nie musisz ich od razu wyrzucać.

W niektórych przypadkach, można kisić gorzkie ogórki – Pyszności; Foto Canva.com

W pierwszej kolejności warto spróbować różnych rozwiązań w ogrodzie, takich jak regularne, ale delikatne podlewanie, stosowanie różnych wsporników oraz częstsze zbieranie dojrzałych ogórków. jeżeli żadne z tych działań nie przyniosą rezultatów w walce z naturą, gorzkie ogórki można śmiało przeznaczyć do kiszenia. Dzięki temu zyskasz zdrowy i smaczny zapas na zimę, gdy brakuje świeżych warzyw i witamin.

Idź do oryginalnego materiału